Президентът Росен Плевнелиев е на официално посещение във Федеративна република Бразилия, което ще продължи до 3 февруари. Българският държавен глава беше посрещнат от президента на Бразилия Дилма Русеф, съобщиха от пресцентъра на президентството.
В присъствието на двамата президенти бяха подписани Спогодба между Република България и Федеративна република Бразилия за социална сигурност и Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката на Република България и Националния съвет за научно и технологично развитие на Федеративна република Бразилия.
Българският държавен глава беше удостоен от президента Дилма Русеф с най-високата степен на „Орден на Южния кръст“, за приноса си за развитието на приятелските отношения между България и Бразилия. Орденът е най-висшето държавно отличие на Федеративна република Бразилия, присъждано на чужденци и чуждестранни гости.
В рамките на първия ден от визитата държавният глава Росен Плевнелиев проведе среща в българското посолство в бразилската столица с представители на българската общност, почетните консули на България в Бело Оризонте, Рио де Жанейро, Ресифе и Флорианополис и на дипломатическия корпус в Бразилия.