Загадката на малкия скален отломък с формата на поничка с размер 4 сантиметра, който се появи на снимка, изпратена на Земята от марсохода "Опортюнити" на 8 януари изглежда е разгадана. Учени от НАСА твърдят, че най-накрая са намерили обяснение за мистериозната поява на "блуждаещия" марсиански камък.
На фотоса, който беше получен в момент, когато учените се готвеха да активират механичната ръка на марсохода за провеждане на експерименти, се появи малък камък с бяло оцветяване по страните и тъмно червен в средата. Той стоеше върху гола скалиста издатина и не беше забелязан на същото място от фотоси, взети четири дни по-рано.

Учените обясниха появата на "блуждаещия камък", който официално бе кръстен "Pinnacle Island" (Островърхият остров) с това, че той е бил част от по-голямо парче скала, строшено и преместено от колелото на "Опортюнити".

Нови снимки показват първоначалната скала, в която се е сблъскал марсоходът, малко по-встрани от мястото, където беше открит преместеният "блуждаещ камък".

"След като преместихме "Опортюнити" на известно разстояние и след като отново разгледахме "Островърхия остров", ние забелязахме малко по-нагоре друга преместена скала, която имаше същия необичаен вид", заяви Рей Арвидсън, един от учените, участващи в марсианския проект.

При изследването на скалата под микроскоп и със спектрометър били открити големи концентрация сяра и магнезий. Това подсказа на учените, че тези вещества, които са разтворими, са се концентрирали в скалата под въздействието на водата.