Китайски учени можаха да предскажат продължителността на живота при опити с червеи, анализирайки техните клетки. Скоро методът ще бъде приложен и при хората.
Проучването е било извършено от екипа на проф. Мън Цю Дун от Националния институт по биологически науки в Пекин, пише в. "Дейли Мейл".

Учените стигнали до своето откритие, като изследвали пиковете в дейността на митохондрията у червеите - именно тя е тази част от клетката, която генерира нейната енергия.

Екипът установил, че лесно може да се прогнозира продължителността на живота на червеите, след като те достигнат зрялост.

Учените инжектирали специални протеини в мекотелите от групата на нематодите, които започват да фосфоресцират, когато настъпят повреди в митохондриите им. В процеса на метаболизиране, клетките образуват свободни радикали, виновни за стареенето им.

Проф. Дун твърди, че по броя на тези фосфоресциращи "проблясвания", предизвикани от свободните радикали, може много точно да се определи продължителността на живота на опитните животни.

Червеите с малко "проблясвания" живеели по-дълго, докато тези с по-голям брой умирали по правило доста преди 21-ия ден от експериментите.

Обикновено животът на нематодите продължава 21 дни, а те достигат пика на половата си активност след 3-ия ден.

Екипът открил, че животните, носители на специфичен ген, могли да доживеят до 39 дни. При тях също били наблюдавани много по-малко флуоресцентни проблясъци в сравнение с червеите с нормална продължителност на живота.