На 10 февруари, сряда, от 17:00 ч. в София, в Зала 19 на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, ул. Московска 6А, ще бъде първото публично представяне на сборника „Страдание и спасение. Паметта на еврейските общности в Русе, Шумен и Варна“ на сдружение „Европейски пространства 21“. Съставител и редактор е проф. д-р Николай Ненов, директор на Регионален исторически музей Русе. Включени са авторски текстове и на гл. ас. Бета Хараланова от РИМ Шумен и Татяна Щерева от РИМ Варна.

Сборникът съдържа устни разкази на еврейските общности за самите тях и живота им в Русе, Шумен и Варна. Разказите са подредени в осем глави: Детство, Семейство, Квартал, Празници, Страдания, Всекидневие, Работа, Обетованата земя. Те съответстват на различните антропологически категории и представят чуто или преживяно от първо лице. Хронологията в книгата е съобразена единствено с битието в житейските цикли и поради това във всяка отделна глава може да се проследи картината за свят на различните поколения хора.

Като специфично средство в изследването се очертава използването на визуално-антропологическия подход, защото позволява да се разкрие визуалната, семиотичната и социалната логика на събраната колекция от снимки.

Разказите са резултат от теренно проучване, проведено през пролетта на 2015 година. То отразява не само състоянието на градските общности на евреите в Русе, Шумен и Варна, но осветлява паметта за тях, описва хора и събития, отнасящи се и за онази част от българските евреи, които днес живеят в държавата Израел. Тридесет наши сънародници – 17 жени и 13 мъже, чрез своите разкази и спомени изграждат впечатляващ териториален обхват на проучването, който включва 27 български населени места и в действителност покрива картата на страната.
До края на февруари предстоят представяне и дискусии в Русе, Шумен и Варна.

Онлайн изданието на сборника може да прочетете на адрес pametta.com