Когато има провал на политиката смяната на министър не дава нищо. Законът за образованието е съсипване на българското средно образование. Той е амбиция на правителството от предишното им управление и създава тежки проблеми, които тепърва ще изпитаме. Това каза председателят на БСП Михаил Миков в ефира на БТВ.
Не само тези учебни планове по история и литература ще създадат проблеми, прогнозира той.
„Сгъчкването на учебния материал при 12% отпадащи ученици, се търси един вариант за намаляването им, но това няма да повиши грамотността на учениците“, посочи Миков. Според него Кунева няма да се справи с ресорите си.
„Това е надценяване на човешките възможности“. Комисията по досиетата трябва да се закрие, заяви Миков.
„Доста бюджетна пара изтече там. Хубаво е да се знае, имаше достатъчно време и обществена енергия да се знае историята. Но 10 г. е прекалено дълъг срок. Този закон нанесе редица поражения на българските служби, особено сега, когато тероризмът е на дневен ред.
Днес службите се оплакват, че не могат да вербуват агенти и те знаят, че тяхната сигурност не е гарантирана“, смята лидерът на левицата. По повод отбелязването на годишнина от престъпленията на комунистическия режим, Михаил Миков заяви: „Както белият терор трябва да се учи така и този период, в който е действал Народният съд. Всички режими са били наказани. Това е част от историята, но трябва да се чете обективно. Отечественият съд организира Народния съд, в който участват и земеделци. Да не забравяме за убийството на ястребинчетата“, призова той.
По повод поискания вот на недоверие в сферата на здравеопазването, Миков каза: „В здравеопазването текат тежки деструктивни процеси. Поканили сме всички, които не подкрепят политиката в здравеопазването“.
„Основните мотиви за вота са свързани с това, че дори да си платил здравните си вноски пак трябва да плащаш. Това ще се случи след месец април. Това е една типично дясна политика“, отбеляза Миков.
Освен това има редица абсурди, които подменят здравеопазването като безплатно. „Вотът не е за министъра, а за политиката. Министърът е говорещата глава, която прокарва политиката на правителството. Сега отново се въртят бартери с Турция за ваксините. Всеки вот на недоверие е шанс да се види кой къде е в политическото пространство, обясни Миков.
На въпрос на водещия, дали е успял да поздрави премиера Борисов за внучето, Миков отговори: „Потърсих го, но не ми вдигна телефона. Поздравявам го сега. Едва ли фактът, че дъщеря му е родила тук е атестат за здравеопазването ни. Отидете в провинцията и ще се уверите в това“.
По думите му в момента партиите от управляващата коалиция се позиционират така, че с единия крак да са извън властта, защото усещат провалите си. „Малките жестове и компенсации не могат да променят политическите провали“ - така Миков коментира добавките за пенсионерите. „Виждаме усилващите се неравенствата. Това са типичните черти на дясното управление“.