Много често темите в общественото пространство у нас не са тези, които би трябвало да са. Човек трябва да има критично мислене и да внимава за манипулации. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на Сдружението на психолозите в България Пламен Димитров по повод скандала с промяната на учебните планове.
Той коментира темата с телефонните измами, които продължават да се ширят у нас. Ставаме съучастници в телефонните измами, тъй като понякога сме прекалено доверчиви и открити. Измамниците владеят техники за психологическа обработка не по-зле от професионалистите, заяви експертът.
Димитров посъветва и при най-малко съмнение за манипулация при телефонен разговор той да бъде прекратен, както и хората да поддържат връзка с близките си. Психологът посочи, че телефонните измамници използват практики от легитимни сфери като телемаркетинга и брокерството.
По думите му, трудно е да вкараме престъпниците в капан. Няма как да измамим измамниците, по-добре е да се пазим от тях, каза още Пламен Димитров.