Сенаторът от Тексас Тед Круз получи най-голяма подкрепа на събранията на активисти на Републиканската партия, провеждащи се в американския щат Айова. Както съобщават организаторите към настоящия момент са преброени около 6% от гласовете на избирателите републиканци.
Според предварителните резултати Круз има 29,6% от гласовете на съпартийците си, а Доналд Тръмп - 28,7%. На трето място остава сенаторът от щата Флорида Марко Рубио с 18% от гласовете.
При демократите са преброени вече близо 20%. При това от тях става ясно, че бившият държавен секретар на САЩ излиза напред с 52,9% от гласовете на съпартийците си, а сенаторът от щата Върмънт Бърни Сандърс - 46,5%. По-рано бе съобщено, че в щата Айова започва първият етап от процеса на първичните избори - партийните събрания (caucuses).
На партийните събрания избирателите определят своите представители поетапно - по места се избират делегати за следващия изборен етап - окръжните партийни събрания, на които се избират делегатите за областните събрания и за щатските конференции.
На щатските конференции се избират делегатите за националните партийни конгреси. На първичните избори и на партийните събрания се определя кой от кандидатите за президент ще бъде подкрепен от дадения щат на националния конгрес на партията.