Стотици пловдивчани се стекоха днес в митрополитския храм "Света Марина", за да посрещнат частица от светите мощи на римската преподобномъченица Света Параскева днес, в неделята на Блудния син, предаде БГНЕС.

Светинята е дар на Пловдивската митрополия от Славянобългарския манастир "Свети великомъченик Георги Зограф" на Света гора и бе донесена лично от игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий по решение на манастирския събор.

Реликвата е поставена в специално изработена сребърна кутия. Точно в 9 сутринта тя бе предадена на митрополит Николай, след което имаше архиерейско богослужения. В църквата имаше хора не само от Пловдив, а и от други градове. Имаше семейства с малки деца, възрастни хора, младежи.

Света Параскева се слави като изцелителка на вярващите от заболявания на очите. Счита се, че тя помага на слепите. Паметта на света Параскева или света Петка се чества от Българската православна църква на 26 юли. С литийно шествие, предвождано от хоругви и военен духов оркестър, светинята бе отнесена и положена в старинния храм "Света Параскева", където бе оставена за вечно поклонение и почит от вярващите.