След 23 години брак мъж разбра, че съпругата му е женена и за друг. Герой на странната история е Йордан Венков от Разград, чиято съдба беше представена днес в предаването „Съдът влиза“ по TV7.
През 1991 година той работел на пазара в родния си град, където се запознал с красивата украинка Елена Феодоровна Терзи. Двамата се влюбват бързо и скоро решават да сключат граждански брак. Живеят 20 години заедно, а от връзката им се ражда син. През всички тези години Йордан имал забележки към половинката си, но се примирявал със ситуацията. За да изхранва семейството си, той работел в чужбина. Смята, че през времето, което е отсъствал от вкъщи, съпругата му не е имала безукорно поведение. Напротив – не полагала достатъчно грижи за сина си и вечер до късно отсъствала от дома си.

Цялата работа обаче се изяснила, когато един ден първият мъж на Елена – Пьотр Алавицки, пристигнал в Разград, за да я търси. След първото стъписване Йордан завел дело за развод. Съдът постановил анулиране на брака, но Елена продължила да носи фамилията Венкова.

„Настоявам фамилията на дедите ми да й бъде отнета. Тя е срам за семейството ми, за баща ми и дядо ми, които с чест са я носили“, заяви ищецът. По думите му, бившата му жена е извършила и други измами. Тя е декларирала, че първият й брак е този с Йордан, а в същото време вече е била омъжена. Освен това е предявила и претенции за имоти на семейството.

Съдът обаче не уважи иска на Венков, като се базира на влезлия в сила през 2009 година нов Семеен кодекс. Съгласно новите разпоредби, никой не може да пожелае да смени името на друг човек, обясни съдия Искра Онцова. Преди промените съпругата е запазвала фамилията на мъжа си само ако той е съгласен или пък тя е станала известна с това име. След 2009 година обаче жената се счита за титуляр, който единствен има право да прецени дали да върне моминското си име, или да остане с фамилията, придобита след брака.