Канцлерът на Германия Ангела Меркел предлага да бъде създадена европейска комуникационна мрежа, така че да не се налага електронната поща и други данни да преминават автоматично през американски сървъри.

В лично мнение, цитирано от Ройтерс, Меркел заявява, че не одобрява компании като Гугъл и Фейсбук, които разполагат своите мощности в страни с ниска степен на защита на данните, като в същото време работят в страни с високо ниво на компютърна безопасност, например Германия.

Тя смята да обсъди създаването на европейска мрежа с френския президент Франсоа Оланд по време на посещението си в Париж в сряда. Несъмнено в Европа трябва да направим повече за защита на данните, подчертава Меркел.

В Европа тревогата във връзка със защитата на важната информация нарасна, след като бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън направи разкрития, според които Агенцията за национална сигурност (АНС) САЩ е следила не само обикновени граждани, но и чужди политици и дипломати. По-специално стана известно, че АНС е подслушвала телефонните разговори на самата Меркел.