Над 2 милиона долара е платила американската фармацевтична компания „Pfizer“ за подкупи на държавни служители в България, Хърватия, Казахстан и Русия, установи разследване на ФБР, научи ексклузивно човекът на „ШОУ” в САЩ!
Проучването на американските агенти продължава, за да бъдат разкрити имената на хората, увеличили незаконно банковите си сметки. В резултат на това плащане под масата корпорацията е получила солидни държавни поръчки и е спечелила неправомерно над 7 милиона долара, сочи още документацията на специалните служби в САЩ. Ръководството на фирмата със седалище Ню Йорк призна всичко това пред комисия във Вашингтон, но скандални факти за някои от българските политици тепърва ще видят бял свят.

Рушветите в България са раздавани в периода 1997 – 2006 г. на „бели якички“, от които зависи коя компания да изпълни поръчка на държавата, без реално да се състезава със свои конкурентни фирми в бранша. Този период включва част от управлението на Жан Виденов, правителствата на Стефан Софиянски, Иван Костов, Симеон Сакскобургоски и година и половина от управлението на кабинета на Станишев. Освен пари в брой служителите са били „мотивирани“ с екскурзии до близки дестинации, най-вече до съседна Гърция. Според данните от делото, което се гледа в окръг Колумбия, се оказва, че

българските държавни служители са най-евтино подкупни

в сравнение с колегите си от Хърватска, Казахстан и Русия. Затова и сумите, изплащани в България, са смешни на фона на стотиците хиляди долари, раздавани в големи държави като Казахстан и Русия.

Мениджърът на дъщерната фармацевтичната компания в България е бил особено агресивен към потенциалните си клиенти, показват още документите по съдебното дело. Той е правил специални представяния, на които е канил и четирима депутати, които са с медицинско образование. Първоначално те трябвало да присъстват като гости, но по-късно успял да ги вербува за каузата на представителството на концерна за България. Агентите на ФБР са се добрали до няколко електронни съобщения на ръководителя на българския офис на фирмата, изпратени на 24 януари 2003 г. В тях мениджърът инструктира „докторите депутати“ да се насочат към специализирана таргет група от пациенти, като било желателно да включат и нови купувачи на лекарствата им всеки месец. За „услугата“ те щели да бъдат стимулирани допълнително. Отделно за екскурзиите им в съседна Гърция „Pfizer“-България е похарчила над 28 000 долара.

С политиците доктори са сключвани споразумения за участия на медицински конференции. Те са получавали и допълнителни пари, когато са препоръчвали фармацевтичните лекарства, произведени от фирмата. За „спонсорство“ на подобни услуги българското представителство на американския гигант е похарчило над 17 000 долара.

На 14 октомври 2003 г., пак според разследването на ФБР, мениджърът на концерна отново е изпратил електронни съобщения в пощата на доктори и политици с медицинско образование. В тях фигурират специални инструкции, според които трябва да бъдат изписани определен брой рецепти с лекарствата на американската фирма, за да бъдат медиците „наградени“ от нея. Компанията е имала намерение и агресивно да се опита да наложи лекарствата си в българските болници, като на много от местата е успяла чрез броене на пари в брой без отчетност. Страната ни е посочена като една от тези, които са с най-висок риск за осъществяване на корупционни практики. Затова и фармацевтичният бизнес у нас и в още няколко държави

ще се следи под лупа от специализираните американски служби

а уличените в даване или взимане на подкуп ще бъдат наказани от закона, заканват се агентите на ФБР.

Според съдебните документи компанията „Pfizer“ е направила множество неправомерни плащания към редица правителствени служители в България, включително и администратори в болници, членове на специализирани комисии и различни други специалисти по здравни грижи. По този начин се е опитала да повлияе и на решението на правителствата в страната за одобрение и регистрация на продуктите на фирмата и печеленето на фармацевтични търгове. Сред начините на подкупване на държавни служители и политици са изброени: сключване на консултантски договори, изключителна дистрибуция на лекарства на фирмата, парични плащания, както и пътувания.

Споразумението на фармацевтичния гигант с властите е уважено заради доброволното разкриване на информация от компанията майка, която е направила свое собствено вътрешно разследване в дъщерните си фирми в четирите страни. Това е и причината глобата на фирмата да е само 15 милиона долара, тъй като от „Pfizer“ обещали да продължат да прилагат строго вътрешните правила и да оказват пълно съдействие на контролиращите органи в САЩ. Американската компания само като начало бе наказана да плати глоба в размер на 15 милиона долара за нарушението на Закона за чуждестранните корупционни практики заради тези рушвети. Това призна още преди време заместникът на главния прокурор Митхили Роман в Министерството на правосъдието на САЩ. Според него е недопустимо фармацевтичният гигант да действа по „по-преки пътища“ и да подкупва държавни служители в България, Хърватия, Казахстан и Русия

в размер на милиони долари

„Департаментът на правосъдието признава значителните усилия на компанията, направени за отстраняването на такива неправилни практики, не само чрез прилагането на необходимите реформи, но също и в подкрепа на американските власти в нашите разследвания на Закона за чуждестранните корупционни практики по отношение на други фирми и физически лица“, съобщи още той. Рушветите са дадени на корумпирани чужди длъжностни лица с цел да се осигурят изгодни договори и това поставя в неравностойно положение другите честни фирми, твърдят от офиса на ФБР във Вашингтон. Оттам информираха, че ще изучат до детайли всичко, случило се между чиновниците и фирмата, и да оповестят публично съвсем скоро къде са отишли парите и точно в чий джоб са влезли.