В България никой във властта не вярва в независимостта на съдебната система, заяви съдия Мирослава Тодорова по bTV. Тя беше уволнена от поста си от Висшия съдебен съвет през юли 2012 г. заради забавени дела след 15 години стаж в системата.

Мирослава Тодорова е известна с това, че остро критикуваше бившия вътрешен министър Цветан Цветанов за намесата му в съдебната система. Той я нарече съдия на мафията, а Тодорова опита да го съди за набедяване. В момента води дело в Европейския съд за правата на човека заради Цветанов, но то е срещу държавата България.
Според нея най-важното заключение от скандалите през миналата седмица между Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски през изминалата седмица е, че „никой от замесените в задочния диалог не вярват в независимостта на съда и на ВСС.

„Не трябва повече да има възможност за въздействие върху работата на ВСС”, категорична е съдийката.

По думите й, нито бившият вътрешен министър, нито Делян Пеевски като депутат, биха имали възможност за контрол на съдебната власт и разглеждането на делата.

„Техните изказвания се вписаха в линия на мнения, че съдебната власт не е независима”, отбеляза съдия Тодорова.

„Преди да започне размяната на репликите, имаше интервю на Бойко Борисов, който обясни успеха на управлението на Ахмед Доган и партията му като трета сила във властта с влиянието му върху съда и изградената му медийна империя. Това означава, че бившият премиер не вярва, че съдебната власт е независима”, изтъкна Мирослава Тодорова.

Тя припомни и изтеклия в публичното пространство през пролетта на миналата година запис на разговор между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Николай Кокинов, градски прокурор на София към момента на разговора.
„Кокинов е минал през две изборни процедури, беше на поста втори мандат, а коментира кариерното си развитие с премиера”, посочи Тодорова, като обясни, че това означава, че дори на толкова високо ниво в системата съществува разбирането за кадруването с телефонно обаждане.

„Всяка партия загубила властта, после е най-яростен защитник на независимостта на съда. Всички обаче се включват в опитите за намеса. Това се отчита и от президента, който обясни, че досега независимостта на съда е била спазена само при управлението на служебния кабинет”, изтъкна тя.

„До ескалацията между Съюза на съдиите, тогава представляван от мен, и Цветанов се стигна след продължителен период, в който при всяка недопустима намеса се заявяваше, че гилдията няма да свикне с това. Първото писмо по този повод е от декември 2009 г., още много са последвали до 2012 г.”, подчерта съдия Тодорова.