Първата в България Академия по репродуктивна медицина се проведе днес в Токуда Болница София, съобщиха от болницата.

На събитието, организирано от Виена Ин Витро Център, лекари и представители на пациентски организации обсъдиха съвременните методи за лечение на безплодието и възможностите за предоставяне на по-широк достъп до ин витро процедури за българките пациенти.

"Целта на тази среща е специалистите да споделят своя полезен опит в областта на репродуктивната медицина", каза проф. д-р Хайнц Щромер, основател на Виена Ин Витро Център. "За постигане на желаната бременност е важно както лекарят да подходи индивидуално към конкретната двойка, така и пациентите да не се страхуват да потърсят специализирана помощ възможно най-рано" – допълни проф. Щромер.

Освен върху иновациите в асистираната репродукция, Академията се фокусира и върху повишаване на информираността на пациентите с репродуктивни проблеми. "Факт е, че огромна част от тези хора не знаят кога и към кого да се обърнат" – каза Радина Велчева, председател на фондация "Искам бебе". "Вярвам, че безплодието не е болест. Това е проблем, който може бъде решен, когато вие, лекарите, ние, пациентите, държавата и всички заинтересовани лица гледаме в една посока" – допълни Радина Велчева. "Важно е да се говори за този проблем пред цялото общество", категорична е и Стефка Захариева, председател на сдружение "Зачатие".

Академията по репродуктивна медицина ще се провежда няколко пъти годишно с цел непрекъснато повишаване на квалификацията и прилагане на световните добри медицински практики в България.