Въпреки дебатите около българските емигранти, най-търсената държава за продължаване на висшето образованието остава да бъде Великобритания. Веднага след нея се нареждат Дания и Холандия. Това стана ясно на Десетото Международно изложение Световно образование в София, предаде репортер на БГНЕС.

Дълга опашка от объркани, притеснени кандидат-студенти и витаеща във въздуха надежда. Така изглежда обстановката малко преди началото на Десетото Международно изложение Световно образование в София. Изложението предлага възможността всеки желаещ да се запознае с желаните от него европейски университети, лично да се срещне с техни представители и да получи цялата необходима информация, която го интересува. От тази година изложението предлага възможността на 15 и 16 февруари, които са дните на провеждането му в столичния хотел Шератон, кандидат-студентите или кандидат-бакалаврите, които са сигурни в избора си, да подадат документите си за съответния университет на място без излишни усложнения.

Повечето от кандидат-студентите оцениха този факт като голямо улеснение и спестяване не време. Организаторът на изложението Марияна Христова обясни, че освен шансът да си подадат документите за съответния университет, желаещите могат да проведат и безплатен тест за ниво на английски език по време на двата дни на изложението. Това е голям плюс, тъй като явяването за английски сертификати варира около 300 лева.

Интересът към Дания и Холандия нараства, което не е случайно, тъй като от тази година студените могат да кандидатстват за субсидии от общините на стойност 750 евро месечно. В Холандия пък, ако група от 5-6 студенти направят студентска фирма по време на следването си имат право на кредитиране от държавата до 5000 евро.

Милица Николаева от НБУ, кандидат за магистратура за специалност "Европейско управление" обясни, че иска да кандидатства магистратура във Франция и смята, че благодарение на изложението, би могла да получи максимална информация, която да използва в бъдеще. Плюсовете на изложението, според нея, са огромният брой представени университети както и личният контакт с експертите от тях.

Димитър се интересува от магистърски програми за "Физиотерапия" във Великобритания и Канада, защото животът и културата му харесват повече там. Той обясни, че е посещавал и преди образователни изложения и това е един чудесен шанс студентите да се запознаят с условията в другите университети, освен България. Гергана, третокурсник в китайски университет, е решила да посети изложението, за да види какви са възможностите й да продължи образованието си в Европа след като завърши бакалавър в Китай. Въпреки екзотиката на Китай Гергана е решила да учи магистратура в Германия, тъй като Китай я отдалечава твърде много от близките й. Според нея липсва информация за стипендиите и общежитията в чужбина, както и за самия живот в съответните държави.

Представителят на един от най-добрите университети във Великобритания - "Ланчестър", др. Мишел Люксон разказа, че е дошла в България, защото била сигурна, че ще срещне много българи, които са заинтересувани от висшето образование в Англия. Тя смята, че е полезно за един човек да се премине през разликите между българската и европейската образователна система. Д-р Люксон обясни, че най-желаната специалност в "Ланчестър" е мениджмънт, благодарение на която университетът се нарежда на 15 място в света, а лингвистиката е в топ 10. Средно годишно от 40 до 60 български студенти успяват да влязат в "Ланчестър", а кандидатурите им се увеличават с всяка година. В холандския университет "Rotterdam business school", който също се слави, като един от най-добрите университети за мениджмънт в Европа, е нужна висока диплома от средно образование, както и минимум една година, изкарана в университета, за да се натрупа съответен брой кредити, нужно за продължаване на образованието. И както казва Марияна Христова "Всичко е въпрос на желание и в днешно време младите хора не считат че Европа е чужбина, те чувстват Европа като техен дом".