„В последно време наблюдаваме шествие на крясъка и на емоциите, а здравият разум хич го няма", заяви в предаването „Събуди се" по Нова телевизия политологът Кольо Колев.

„ДПС нямат губещ ход в тази ситуация. Ако мине, ще кажат: „Ние сме силни, парламентът ни подкрепи, гласувайте за нас". Ако парламентът не подкрепи предложението, както и стана, ще кажат: „Българите искат да ни бият, гласувайте за нас, за да ви защитим", коментира от своя страна проф. Евгений Дайнов.

„Вместо да има някакъв консенсус тук се играят игрички", допълни Кольо Колев. „Ясно е, че „Атака" губи популярност, те ще ходят да дуят мускули, да се правят на страшни защитници. ГЕРБ им приглася, за да удари отношенията между БСП и ДПС", смята Колев.

По думите му няма никакво съмнение, че „Атака" са тези, които искат да извлекат дивидент от това. Но също така няма никакво съмнение, че ГЕРБ ще подкрепи „Атака" в този случай, за да постави в изолация БСП и ДПС.

Според журналиста Петьо Цеков това е традиционна предизборна закачка на ДПС за сплотяване на електората, а според Кольо Колев е закачка и на националистите.