Прави се опит БСП да бъде ощетена на европейските избори, за да се отвори въпросът за евентуални предсрочни избори, заяви пред Дарик радио председателят на НС Михаил Миков.

Георги Първанов сигурно е прав за много неща, но неговият проект АБВ вреди на БСП. От друга страна, според председателя на парламента, ГЕРБ се стреми всячески да блокира институцията парламент. Политическият живот е изкривен. Нещата са или в кулоарите, или във Фейсбук, посочи Миков.

Той коментира и предложения от президента Плевнелиев референдум с три въпроса за изборите. Искането за референдум е предмет на една дискусия и в Народното събрание, и извън него. Референдумът е форма, която в най-висока степен ангажира гражданите, но според Миков, референдумът не трябва да е самоцел. От миналата година лятото върви дискусия и в парламента, и за електронното гласуване, и за мажоритарния вот, и за задължителното гласуване, припомни председателят на парламента.

Хората не разбират винаги какво означава мажоритерен вот, каза Миков. В обществото мажоритарен се разбира другояче, а всъщност става въпрос за избори в едномандатни райони.

Според председателя на Народното събрание не могат да се предотвратят злоупотреби при дистанционен вот, затова гласуването по интернет не е сигурно. Той смята, че трябва да се обясни на хората, че едно е машинно, едно е електронно гласуване. Трябва да се зададе и следният въпрос: ще реши ли задължителността на вота проблема с представителността. Обществената нагласа е мажоритарен вот, не партиен.

Смятам, че АЕЦ Белене ще бъде факт, обяви Михаил Миков. В момента се работи експертно по този въпрос, изследваме на политическо равнище, съобщи още той.