"На 25 май ще имаме референдум на тема правителство. Ако миналата година въпросът беше не дали ще падне кабинетът „Орешарски", а кога, сега е точно обратното", коментира във „Факторът Кошлуков" по TV7 социологът Андрей Райчев.
Той отбеляза, че има един обективен измерител дали се справя правителството - има ли днес, година след началото на протестите срещу монополите, улично недоволство. Щом няма, значи Орешарски се справя, каза социологът и се пошегува, че може би премиерът има късмет с топлата зима.
Председателят на КНСБ Пламен Димитров, с когото коментираха равносметката година след антимонополните протести, обаче отбеляза, че проучване на синдиката показва, че негативните нагласи срещу правителството не са намалели, а само енергията за улични протести.
Райчев обаче отбеляза, че дотолкова уплашихме Орешарски и министрите му като народ, че те сега не смеят да направят нито една реформа и работят ден за ден.
Според него протестите от миналата година не са родили нищо, само партията на Николай Бареков „България без цензура".
"Синдикатите и партиите се оказаха неспособни да разберат какво се случва, а най-грубата грешка в кариерата на Бойко Борисов беше, че разчете икономическата ситуация от миналия февруари като политическа", смята Андрей Райчев.