Както и да бъде разпределян бюджетът на приюта „Добрият самарянин“, той не е достатъчен за крайно нуждаещите се, намерили подслон там през зимните месеци. Капацитетът му е 60 места, но от управата са се принудили да поставят допълнителни легла в коридорите и в момента там са настанени 74 души. Броят им варира, като в най-студените дни са били приютени 80 човека от градове от цялата страна. 
Финансовата помощ за приюта е страшно необходима, особено през зимните месеци и всеки малък или голям дарител е от изключителна важност, за да не се налага бездомниците да се хранят само по веднъж на ден, да ровят по контейнерите и да просят по улиците. 
От две седмици изхранването в „Добрият самарянин“ е поето от фирма ВНП „Фасилити“. Тя е приемник на изградилата си отлична репутация немска компания „Дусман“ и всеки ден доставя допълнителни порции храна на нуждаещите се в приюта.
Храната се приготвя в кухнята на болницата и се доставя в трапезарията на приюта, като менюто е съобразено с общата диета, но задължително три пъти седмично има месо, обясни ръководителят на обекта на немската фирма за Русе Иван Въжаров. 
Обитателите на приюта са стигнали дъното и никой не получава храна или финансова помощ от свои близки. В момента има голяма необходимост от обувки, дрехи, чаршафи и одеяла, като всеки, който желае да помогне на бездомниците, може да донесе вещите на място, или пък да повика служители да отидат до дома му, за да ги вземат. Целта ни е приютът да стане по-добро място за живеене, а не лукс, сподели шефът на „Каритас Русе“ Стефан Марков. 
За някои храната, която получаваме, може да не е достатъчно, но за хората в нашето положение тя е много, сподели един от настанените на топло и сухо мъже, който за закуска е хапнал филийки с конфитюр, предния ден е обядвал супа от месо, а за вечеря ориз.
Към приюта има и център за социална рехабилитация и интеграция с читалня, работилница, фитнес, творческо ателие и всеки има избор с какво да се занимава. По-голямата част от жените в приюта предпочитат да рисуват, да плетат, а в следобедните часове вече са започнали да изработват мартеници. Иван Влаев пък е най-новият доброволец в приюта, който от вчера помага на 23-годишния Мартин да се научи да пише. Иван е леяр, но е решил всеки ден да отделя по няколко часа за уроци по четене и писане. 
За всички хора с добри сърца, които искат да помогнат с финансови средства на крайно нуждаещите се потребители в приюта „Добрият самарянин“, има открита банкова сметка в Първа инвестиционна банка.
BIC: FINVBGSF
IBAN: BG98FINV915012BGNRK067