Повишена, „оранжева“ степен на тревога беше обявена в авиобазите на военновъздушните сили на Турция, съобщава Anadolu Agency.
Според военни източници, повишеното ниво на тревога във въздушните бази предполага „пълна готовност за всичко“ и незабавен отговор на пилотите в случай на заплаха, без да е необходимо съгласуване с командването.
По-рано днес Пентагонът потвърди твърдението на Анкара относно предполагаемо нарушение на турското въздушно пространство от страна на руски военен самолет.
Американските военни призовават Русия и Турция да преговарят и да вземат мерки за предотвратяване на ескалацията на напрежението, предаде РИА Новости, като се позова на говорителя на Пентагона Марк Райт.
Турското външно министерство заяви, че Су-34 на руските ВКС е нарушил въздушното пространство на Турция в петък в 11,46 часа. От своя страна, говорителят на руското Министерството на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков каза, че такова нарушение не е имало, а твърденията на турската страна са „неоснователна пропаганда“.
„Ние сме наясно със съобщенията и можем да потвърдим, че вчера руски военен самолет е нарушил въздушното пространство на Турция и НАТО“, каза говорителят на Пентагона в събота вечер.