Преди време беше много популярен документалният филм „Двойна доза”. В него главният герой, журналист, участваше в брутален експеримент. В продължение на един месец той трябваше да яде само фастфуд. Резултатът бе плачевен. Въпреки че през цялото време той беше под бдителното наблюдение на лекари, след тези злополучни 30 дни участникът в експеримента се възстановява цели 2,5 години от „диетата с бързи храни.” Учителят от Айова Джон Цисни така се вдъхновява от филма на Морган Спърлок, че решава да повтори убийствения експеримент. Но за разлика от журналиста Джон не надебелява, а отслабва с цели 16 кг. за 30 дни!
Веднага възникват съмнения, че това е рекламен трик. 

Но не е. Всички закуски, обеди и вечери на Джон действително били в заведения от веригата „Макдоналдс”. Само че педагогът си поставя строго ограничение – да не поглъща повече от 2000 ккал дневно. 
Какво е учудването на учителя, когато той започва не да трупа килограми, а стремително да губи тегло, употребявайки само фастфуд. Това толкова му харесало, че той продължил диетата в същия дух и отслабва с 28 килограма. 

Нещо повече, Джон, за разлика от журналиста, не се отказал от физически натоварвания и спорт. Всеки ден отделял по 45 минути за физически упражнения и разходки. 

Учителят признава, че никога преди експеримента не е пресмятал калориите, които поглъща ежедневно. Освен това учениците също се включили като пресмятали колко калории има в менюто му за деня и колко белтъчини, въглехидрати и мазнини се съдържат в него. 

Има и още една тънкост – Джон получавал цялата храна безплатно. Шефовете от „Макдоналдс” били изключително заинтересовани от положителния резултат на експеримента, разкрива Mirror. Те не само поели всички разходи, но и издаването на книгата „Моята диета с "Макдоналдс”.

Този експеримент още веднъж доказва простата истина, напомня Mirror. Работата е не само в това какво ядеш, но и колко ядеш и спазваш ли разумните норми.