Майки от цяла България скочиха във фейсбук срещу бивша търновска полицайка, която мами с пари за болно момиченце. Ужилените жени са създали група под надслов "Внимание! Измамница! Нели Николаева Йонкова".

Чрез кампания в интернет са събирани средства за Виктория Христова от Пловдив, която страда от рядкото заболяване глиом на хиазма оптика. Това е туморно образувание с големина 22/27 мм. Операцията е невъзможна, защото, за да са отстрани туморът, трябва да се изрежат очните нерви. 113 хил. евро се нужни за терапия в Германия. Семейството събрало половината от сумата.

За да помогнат на малката Вики, майки организират в социалната мрежа търг на вещи. Предлагат се бижута, дрехи, обувки, книги, учебници на символична първоначална цена. Този, който даде най-много за определена вещ, я получава от собственика по пощата или по куриерска фирма. В най-кратък срок той трябва да преведе сумата по банков път по сметката на майката на Вики, Даниела Христова, след което да снима банково бордеро и да качи снимката в социалната мрежа като доказателство.

Бившата полицайка Нели Йонкова също наддавала, но не публикувала бордеро. Майките пък открили свои вещи в сайт за онлайн продажби. Сигнал срещу Йонкова е подала и плеймейтката Златка Димитрова, която е сред организаторите на благотворителната кампания. Приятели са споделили в профила , че сумата, която полицайката не е превела, надвишава 300 лв.

Йонкова бе уволнена от МВР след скандал през лятото на 2008 г. Тя бе уличена в кражба на фотоапарати и джиесеми на колеги по време на семинар. Обвинена бе и в присвояване на около 500 лв. от синдикалната каса. Според прокуратурата обаче Йонкова ползвала като заем синдикални пари и после ги върнала, затова делото е прекратено.