Задържаха 22-годишен с над 50 оръжия

Двама йорданци и един сириец бяха арестувани от антимафиоти, докато си купуват 60 килограма амфетамини в Пловдив. Белезниците щракнали и на ръцете на 6-имата българи, които продавали синтетичния наркотик, поясни на брифинг главният секретар на МВР Георги Костов.
Самите араби не са криминално проявени, имат и регистрации за постоянно пребиваващи в България. Те и дилърите били арестувани, докато местели чувалите с амфетамините.
Някои от тях били
в оранжеви
пликчета с
надпис Made
in Germany
“Качествена продукция”, пошегува се Костов.
Бандата била наблюдавана повече от 6 месеца. След като антимафиотите ги задържали, открили още 48 кг от наркотика в обор в софийското село Петърч. Той е собственост на един от задържаните, който според прокуратурата е лидер на бандата. Сред арестуваните има двама с криминални регистрации, трети е осъждан за държане на дрога.
Общата цена на амфетамина е малко над 3,2 млн. лева.
Антимафиоти проверяват дали наркотикът е бил вкаран от чужбина, или е бил произведен в България. Хапчетата бяха показани от полицията, а да ги пазят, бяха дошли трима служители от ГДБОП.
Прокуратурата пък преценява как да прецизира обвинението - дали за продажба, трафик или производство на наркотици.
Първоначалният сигнал за наркоканала дошъл от ДАНС. От агенцията сигнализирали на столичната полиция за мъж с цял боен арсенал.
Той е 22-годишен българин от турски произход, който държал над 50 оръжия, съобщи зам. главният прокурор Борислав Сарафов.
В арсенала на Сарай Реджеб Нури
имало автомат,
автоматичен
“Калашник”,
шест пушки, 17
пистолета със
заличени номера,
револвер, 34 цеви, 27 пълнителя, 32 метални елемента за оръжие, както и взривове. Имало и 522 броя муниции за различни бойни оръжия.
Нура е задържан в автомобил в София, в който държал и едно от оръжията, поясни районният прокурор на София Петър Белчев. Проверява се дали Нури е търгувал с оръжията, както и произходът им. Мъжът е от Варна, а пътуването до София предполагало сделка, но разследващите отказаха повече подробности.
Сарафов не отговори на въпроса дали с някое от оръжията може да е извършена показна екзекуция. “Вижте, ние дори не сме категорични какви са марките”, каза зам. главният прокурор.
Нури е обвинен в притежание на оръжие, за което може да отнесе от 2 до 8 години затвор. В арсенала му обаче имало и взривове, затова обвинението ще бъде по-тежко, а наказанието - от 3 до 10 г., попрокурор Белчев.
Мъжът е задържан за 72 часа, очаква се в събота Софийската районна прокуратура да поиска постоянния му арест.