Задържаха механик на компанията „Иджиптеър” по подозрение, че е поставил бомбата на руския пътнически самолет, взривен над Египет в края на октомври, твърдят анонимни източници на Ройтерс.
До момента от египетска страна няма официално изявление, че катастрофата наистина е терористичен атентат.
За ареста отричат всички висшестоящи, включително служителят по сигурността на авиокомпанията, както и египетското вътрешно министерство. Според анонимните източници на Ройтерс това е така заради продължаващото разследване.
По информацията на Ройтерс въпросният човек е имал братовчед, който се е присъединил към „Ислямска държава” в Сирия.
„След като научила, че един от нейните членове има роднина, работещ на летището (Шарм ел Шейх), терористичната групировка изпратила бомба в чанта до този човек. Казано му било да не задава въпроси, а да постави бомбата на самолета”, твърди един от източниците.
Според информацията освен въпросният служител са задържани и двама полицаи, за които се предполага, че са си затворили очите за терористичния план.
До момента няма официално изявление от Егиет, защото това би направило страната уязвима за искове за компенсации от страна на семействата на жертвите.
От Министерство на вътрешните работи в Египет отрекоха тези твърдения и поясниха, че се очакват резултатите от разследването.