Ако се чувстваме потиснати, можем да опитаме да се избавим от неприятното състояние като сесмеем повече. Според някои изследователи смехът може бъде най-доброто лекарство, което ни помага да се почувстваме по-добре и да се „вземем в ръце“, в случай, че сме се изпуснали.


Учените не са съвсем сигурни дали самият акт на смеене кара хората да се чувстват по-добре. Чувството за хумор, позитивното отношение и подкрепата от близки хора и приятели също може да играе роля.

Смехотерапия – какво се случва, когато се смеем?

Ние се променяме физиологически, когато се смеем. Разтягаме мускулите по цялото лице и тяло, пулсът и кръвното налягане се повишават, дишането се ускорява, вследствие на което „изпращаме“ повече кислород към тъканите в организма.

Хората, които вярват в ползите от смеха, казват, че той може да бъде като тренировка и може да предложи същите ползи.

Един от експертите в областта – Уилиям Флай, твърди, че му отнема около 10 минути гребане, за да може сърдечният му ритъм да достигне нивото, което достига само след минута сърдечен смях.

Освен това, когато се смеем, горим и калории. Малко проучване измерва количеството калории, изразходвани по време на смях. Оказва, че 10 – 15-минутен смях изгаря 50 калории. За сравнение – парче шоколад е равно на 50 калории. Така експертите изчисляват, че за да загубим един килограм, трябва да се смеем около 12 часа.