На 15 февруари се навършва една година, откакто почина големият български актьор Тодор Колев.

Абсолютно неповторим, изключителен, джентълмен, мечтател и Господин Любимец на публиката – големият Тодор Колев почина на 15 февруари 2013 година на 73-годишна възраст, след дълго боледуване.

Тодор Колев, роден на 26 август 1939 година в Шумен, завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов. В театъра едни от най-известните му ролите са на Марин от "Лодка в гората" от Хайтов, Шаманов в "Миналото лято в Чулимск" от Ал. Вампилов и много други.

Тодор Колев бе изключителен актьор, който остави голямо наследство, филми, музика, роли в театъра. Той беше един актьор с изключителен чар и заразителност. Участва в над 30 игрални филма. Едни от най-запомнящите му роли са във филмите "Цар и генерал", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар". Популярност му донесе и превъплъщаването на водещ в телевизионни предавания, най-известното сред които беше шоуто "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" по БНТ през 90-те години на миналия век.

Толкова поколения са пели неговите песни и са гледали неговите филми, и ако някои от по-младите са пропуснали това, нека да потърсят в интернет, да потърсят дискове, да чуят музиката му и да видят, не може да се разказва за това, което той правеше.

След демократичните промени в края на 1989 година Тодор Колев се включи активно в политиката. Той бе депутат във Великото народно събрание от листата на СДС. За участието си в сините редици е назначен за съветник по въпросите на културата в посолството на България в Канада. Тази длъжност той напуска след една година - през 1992. В началото на 1999 година Тодор Колев издаде и автобиографична книга - Варненското софиянче от Шумен. През 2011 година Тодор Колев получи награда ИКАР за изключителен принос към българския театър.