За съжаление не можахме да постигнем консенсус на няколкото европейски съвета, които се състояха досега. Продължавам да твърдя, че поне една крачка напред можем да направим - незабавно да се затворят външните граници на ЕС, докато тези милиони или не знам колко са, бъдат устроени. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг с премиера на Унгария Виктор Орбан, предаде репортер на БГНЕС.
Надявам се на срещите и през февруари и по-нататък, да бъдем по-честни и към самите мигранти. Не може напливът да продължава, не може да има цели коридори през Гърция, Македония и отиват в Западна Европа, и вече там с похарчени пари да ги връщат обратно. Това е дори по-нехуманно от това да кажат: спираме. И когато има ред за влизане в Европа тогава ще има други правила, подчерта Борисов.
Той е убеден, че „ако преди 5-6 месеца ни бяха чули и тогава бяхме спрели на външните граници, сега щяха с няколко стотин хиляди мигранти по-малко да се прехвърлят назад”. Борисов е категоричен, че трябва да имаме европейска позиция.
„Ние не искаме да остават държави след време, които не са се оградили и там да се изсипят всичките бежанци и да ги потопят, така че, пазейки своите народи, мислим и за общата европейска солидарност, и се надяваме нашите колеги и партньори да бъдат по-активни, когато решават тези въпроси. Това, че сме прави по тези въпроси, не ни носи удовлетворение. Проблемът си остава същият и трябва да се реши”, отбеляза още Борисов.