Италиански бизнесмен, който решил да върти бизнес у нас, е бил ужилен с 800 000 лева. Това станало, след като адвокат с подправени документи заличил Масимо Поджо като управител в собствената му фирма и вписал там жена на име Наталия Боянова. Последвало източване на сметката му, но от банката се усъмнили в трансфера и блокирали парите в сметката на измамниците, съобщи bTV.

Поджо предлага изолации при строежи. През юни 2014 г. той е заличен като управител на фирмата си чрез фалшив документ. Новият управител, Наталия Боянова, прехвърлила 800 000 лева в сметката на българска фирма. Все пак служител на банката се усъмнява, информира Масимо за трансфера и парите са блокирани в сметката на измамниците, така че те не могат да ги изтеглят. Остава само полиция, прокуратура и съд да докажат измамата, Масимо да върне парите си, а справедливността да възтържествува. Но не става така.

Така минава половин година, датата е 27 януари 2016-та, денят на излизането на последния доклад на ЕС за българското правосъдие. отново се срещаме с Масимо Поджо. „Не само, че не съм получил парите си, но адвокатите ми казват, че има огромни рискове изобщо да на ги получа“, споделя италианецът.

Новото при бизнесмена е, че вече е спечелил гражданско дело. Доказал е че фирмата му е открадната с фалшификация, но държавата води отделно досъдебно производство за престъплението срещу неивестен извършител. Докато то не приключи, Масимо няма да получи парите си.

Парадоксално е, че докато спорът формално не е приключил държавата остава парите в сметката на измамниците, а не в сметката на жертвата.

„Адвокатите ми казаха, че дори накрая съдът да издаде разпореждане за отнемане на парите, това по никакъв начин не прави автоматично връщането на парите в нашите сметки, защото междувременно може да има нови претенции към тези пари, независимо, че те са фалшиво взети. Може да се окаже, че фирмата, която ни отне парите има задължения и те ще бъдат удовлетворени с нашите пари“, посочва бизнесменът.

Бавната съдебна система дава още време на измамниците да източат сметките на Масимо. Фирмата, отнела парите на му опитва да задлъжнее фиктивно към трето дружество, контролирано от хората замесени в схемата. Новото дружество има право да осъди фирмата и автоматично да получи парите на Масимо чрез съда.

Италианският бизнесмен продължава с битката си в съда, вече два пъти е уведомявал посолството на страната в София за случая и е категоричен за едно – не иска синът му да прави бизнес у нас.

Италианската камара на инвеститорите една от организациите на чуждия бизнес у нас, които два дни преди мониторинговия доклад официално поискаха от България напредък в областта на съдебната реформа.