Марк Зукърбърг току-що стана шестият най-богат човек в света, обяви "Блумбърг".
Богатството на основателя на Facebook е нараснало с 5,5 млрд. долара в ранната търговия в четвъртък, след като най-голямата социална мрежа в света представи поредно тримесечие с рекордни приходи. Така нетното богатство на 31-годишния Зукърбърг достигна 47 млрд. долара, достатъчно, за да задмине братята Чарлс и Дейвид Кох с 45,3 млрд. долара, сочи Индексът на милиардерите на Bloomberg.
В сряда "Фейсбук" отчете ръст на продажбите за четвъртото тримесечие от 52% до 5,84 млрд. долара и над двойно по-голяма нетна печалба до 1,56 млрд. долара спрямо същия период на предишната година. Над 1,59 млрд. потребители използват мрежата всеки месец, твърди компанията.
Ръстът в четвъртък превърна годишния спад от над 4 млрд. долара на Зукърбърг в печалба от 1,2 млрд. долара за годината и го изведе пред братята Кох, чиято индустриална собственост е ударена от по-ниските цени на петрола.
Петимата милиардери, които остават преди технологичния предприемач в класацията – Бил Гейтс, Амансио Ортега, Уорън Бъфет, Джеф Безос и Карлос Слим, общо са изгубили 24 млрд. долара в търговията от началото на месеца до сряда заради срива на глобалните фондови пазари на фона на помрачените очаквания на инвеститорите за световния растеж.
Зукърбърг сега е един от тримата милиардери сред 20-те най-богати хора в света, който отчита ръст на богатството си през тази година, сочи индексът на "Блумбърг", ежедневен показател на 400-те най-богати хора в света. Към 27 януари милиардерите общо имат нетно богатство от 3,7 трлн. долара, което е спад от 14% спрямо пика от 4,3 трлн. долара на 18 май 2015 г.