Вече повече от седмица тече издирването на изчезнал мъж край хижа "Мургана" в Стара планина, над село Челопеч. Десетки спасители и доброволци се включиха в спасителната операция, но без успех.Пенко Стрелков изчезва в ранните часове на 19-ти януари от хижа "Мургана", където той и компания от негови колеги са били на почивка.

42-годишният мъж е от Копривщица и живее в Пирдоп. Колегите, с които бил, твърдят, че в ранните часове Пенко решил да си легне. Не е ясно как и кога е напуснал хижата и накъде се е отправил, не си взел и якето. На 20 януари вечерта не се е явил на работа, съобщава БНТ.

На следващия ден колегите му уведомили и роднините му, които от своя страна го издирвали в жилището му и в местната болница. След като никъде не е открит, за изчезването му е подаден сигнал в полицията. На 22 и 23 януари спасители и ловци от ловната дружинка в Челопеч издирвали Пенко в района на хижата, но без успех.

Според спасителите снежните преспи в планината са големи, а следите в района са твърде много. От Планинската спасителна служба прекратяват издирването. От полицията съобщиха, че Пенко Стрелков е обявен за общодържавно издирване, а работата по случая продължава.

Братът на Пенко - Дянко Стрелков организира група приятели и роднини за търсенето. Те продължават да ходят в планината в опит да открият изчезналия мъж и с надеждата, че институциите ще им окажат подкрепа.