Автоматът АК-47, известен с фамилията на конструктора си „Калашников”, е едно от най-разпознаваемите и масово разпространени оръжия в света – до степен да краси гербовете на няколко държави. През последните 69 години, различните модификации са произвеждани на много места, в това число – и в България. Съвсем скоро обаче „Калашников” ще се прави и в слънчева Флорида, съобщи Си Ен Ен.
Компанията Kalashnikov USA ще открие производствен цех в град Помпано Бийч, след като получи нужните разрешителни. Нейният девиз е „Руско наследство, американска иновация”. За първи път става въпрос за оръжие от фамилията на АК-47, което е с марката „Калашников”.
Първоначално оръжията се сглобяваха в Пенсилвания, но по неназовани причини фирмата се наложи да се премести. До 2014 г. тя беше само вносител на произведени в Русия автомати, но се преориентира към производството след санкциите, наложени от Белия дом.
В момента Kalashnikov USA разработва нови серии винтовки и пушки тип „помпа”, като те бяха представени на браншово изложение в Лас Вегас преди седмица.
Флорида е един от щатите, където законите за притежание на огнестрелно оръжие са по-леки. Там автоматите като „Калашников” са разрешени, като се позволяват и по-големите пълнители (в случая – за 30 патрона). Специално за щати с ограничения като Ню Йорк и Колорадо Kalashnikov USA ще произвежда по-малък пълнител – за 10 патрона.
Заради високата си ефективност и лесната поддръжка, АК-47 се ползва с добро име в САЩ. Така и един от любопитните странични ефекти от санкциите срещу Русия е рязкото вдигане на цената на автоматите заради все по-трудното снабдяване с тях.