Около 1 милион души от Африка, Близкия изток и Азия, ще търсят убежище в Европа през тази година, показва доклад на световните миграционни агенции, според които броят на бежанците ще се доближава до миналогодишния.
Войната в Сирия ще продължи да бъде основен източник на мигранти , според доклада от Върховния комисариат на ООН за бежанците и Международната организация по миграция. Все по-голям брой хора ще дойдат от Югозападна Азия и Северна и Западна Африка, а продължаващия поток ще засили напрежението между европейските държави, които показаха неспособност да се справят безпроблемно.
„Конфликтът в Сирия ще продължи с неотслабваща сила и ще генерира високи нива на вътрешно и външно преселение. Бежанците, идващи от Афганистан, може да се увеличат на фона на влошаващата се ситуация и низходящата спирала на икономиката.
ЕС се опитва да създаде цялостен план за справяне с най-лошата си бежанска криза след Втората световна война. Това не се хареса на някои правителства, които наложиха контрол по границите. Тази седмица, Германия и нейните съседи положиха началото на възможността да се въведе повторен граничен контрол по вътрешните граници в срок от две години.
Според доклада, ситуацията няма измеримо да се подобри през тази година. Около 6,5 млн. сирийци са били изгонени от домовете си, а други 4 млн. са потърсили подслон в Египет, Ирак, Йордания, Ливан и Турция. Агенциите, които са изготвили план за 550 милиона долара за подпомагане на бежанците, също наблегнаха на влошаващата се ситуация със сигурността и страдащата икономика.
След атаките в Париж и поредицата от сексуални нападения в Германия в навечерието на Нова година, редица политици обвиниха за това вълната от бежанци. Положението е напрегнато, както и политическата атмосфера в страните от целия ЕС.
Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на безпрецедентен натиск от съседните правителства и политици, както и у дома, където настояват да сложи таван на пристигащите. Германският министър на икономиката Зигмар Габриел, член на управляващите партньори на Меркел, призова тавана да се сложи далеч под 1 милион души, влезли в Германия през 2015 г.
"Възприемането че европейските правителства не се справят с мигрантите и атаките в Париж засилиха всеобщото неодобрение и антиимигрантските движения и партии в цяла Европа”, посочват агенциите в доклада си.
"Продължаващият поток най-вероятно ще постави натиск върху засегнатите общности и тяхната готовност да приемат бежанци и мигранти", се посочва в документа.
Разгоряха се и трансгранични спорове. Унгарският премиер Виктор Орбан издигна бариера на границата със Сърбия , предизвиквайки ефекта на доминото в страните, които искат да спрат бежанския поток. Германия засили натиска върху Гърция, основна входна точка за ЕС, която приема бежанци от Турция, обвинявайки Атина , че пропуска мигрантите към по-богатите страни в Европа.