13-и („М“) брой на Алманаха за литература, наука и изкуство „Света гора“ на авторитетното великотърновско изд. „Фабер“ ще бъде представен на 29 януари, петък, от 17.30 часа във фоайето на втория етаж на русенската библиотека "Любен Каравелов".

Новият брой на литературния алманах е посветен на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава. В изданието, което е с внушителните 550 страници, са обединени годините 2014-а и 2015-а. Другият акцент на броя е представянето на поколението писатели, свързано с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ от края на 70-те и 80-те години на ХХ в.

13-тият брой (М) излиза с две приложения- стихосбирката на Юрий Лучев „Немам думи, истина ви казвам“ и мултимедиен диск, който съдържа произведения от няколко области на изкуството.

В изданието са поместени стихове от Светлана Рашкова, Пламен Павлов, Стефан Жечев, Крум Филипов, Първолета Маджарска. Освен тези автори има и специален поетичен раздел „Антология „Света гора“, където са представени Юрий Лучев, Николай Милчев, Красимир Чернев, Любомир Йорданов, Павлина Панова и Евгения Маринова. Има и преводна поезия от Ф. С. Фицджералд и Мишел Бютор.

На страниците на рубриката „Проза“ са автори като Янислав Янков, Сава Василев, Владимир Шумелов, Петър Денчев, Иван Серафимов и превод на повестта „Леон, ученикът на вълшебника“ от босненеца Жарко Миленич.
Алманахът предлага анализи, критически статии, литературен архив, анотации и отзиви за книги, излизали през последните две години, както и литературни дебюти. Алманахът предлага и оригинален текст за сцената – актуалната и майсторски изградена комедия на русенската журналистка и писателка Иглика Пеева - „Среднощен експрес”.

Анотация: Алманахът за литература, наука и изкуство „Света гора“ излиза от 1997 г. От 2009 г. е издание на Национално общество за литература и изкуства „Формула 6“. Номерирането на броевете става чрез буквите на българската азбука, като според издателската концепция последният брой трябва да бъде означен с буква „Я“.

Съставител и главен редактор на екипа на изданието е професорът от катедра „Българска литература” Сава Василев. Проф. Василев е директор и на университетската библиотека, водещ редактор на поредицата „Литературни кръгове и издания“ на издателство „Слово“. Председател е и на Националното общество за литература и изкуства „Формула 6“.