Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си от тук нататък?. Това попита за "Здравей, България" кметът на Калофер Румен Стоянов. "Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове. Сигурно ще се обединим с Карлово, Сопот и всички българи".„Подкрепям да има и робство, и съжителство. Ако не е имало съжителство, нямаше да има потомци на ислямизираната част от населението тук”, заяви местна учителка. 

Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи. Освен това отпадат и голяма част възрожденските произведения по литература. 

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", заяви Светла Йолова от местното читалище в Калофер. 

„Подкрепям да има и робство, и съжителство. Ако не е имало съжителство, нямаше да има потомци на ислямизираната част от населението тук. Но не мога да приема да липсва думата "робство", заяви местна учителка.