"За тези 17 години за първи път темата за 4 февруари 1997 г. не слиза от медиите. Няма нищо случайно и бе логично. Протестите от есента на 1996 г. бяха предизвикани от тежката криза, парламентът бе пред разпад, нямаше 120 депутати за ново правителство, външната подкрепа бе нулева. Това се съдържаше в анализа, направен от Николай Добрев и въз основа на него взехме своето решение да не реализираме мандата за съставяне на ново правителство". Това заяви президентът (2002-2012) Георги Първанов в предаването „Лице в лице" по bTV.

„Решението е на кандидата за премиер (б.р. Добрев) и моя милост. Важно е да се обясни - имаше недомлъвки, че на втори февруари сме гласували за правителство, на четвърти сме се отказали. Гледахме да изцедим всички възможности на момента, имаше много варианти за кабинет, трябваше да ги изчерпим", сподели той.

Първанов обяви, че е знаел за срещите на Добрев с лидера на опозицията Иван Костов: "Бяхме на ръба на гражданска война и няма нищо по естествено от такива срещи".

"Още в края на декември 1996 г. паветата летяха по прозорците на "Позитано". Такива срещи бяха с цел да се избегнат поражения от по-тежък характер, да се избегне проливането на кръв. В крайна сметка, ако се стигне до някакъв друг вариант, то това да бъде един плавен преход, а не революционно и не катаклизъм", добави Първанов.

"Не съм се срещал и аз с Костов, защото диалогът с него вървеше нормално", допълни той.

"ИБ на БСП прие специален текст за декларацията за национално съгласие още на 4 февруари, а декларацията съм я писал аз. Инициативата идваше от „Позитано".

Най-грозните обвинения бяха на другия ден като се прибрахме от Консултативния съвет. Когато докладвах на Висшия съвет на БСП, бившият вътрешен министър Любомир Начев подхвърли от задните редове: "Колко ви платиха" в смисъл дали не ни е срам. Отговорих му, че ни е срам заради такива като него. Не сме нито герои, нито предатели", категоричен бе той.

Той обясни, че оттогава не се е чувал с бившия премиер Жан Виденов.

"В БСП дебатът не вървеше", заяви Първанов в качеството си на лидер на АБВ. "Нищо не налагаше формулата 3-5-8 да се разпростре навсякъде", обясни той за правителството на Тройната коалиция. "На последните изборите за парламент резултатът ни бе слаб и ни завързваше ръцете", добави Първанов.

За ГЕРБ съм работил не аз, а този, който загуби 5-6 избори от тях, пусна стрели той към лидера на БСП Сергей Станишев.

Георги Първанов отказа днес да коментира казуса с напускането на Нидал Алгафари от АБВ. Той обяви, че дори няма информация за това. "Няма да коментирам въпроси, възникнали в експертното осигуряване на АБВ. Откъде да знам дали е напуснал, това не е проблем, с който се занимавам аз", заяви Първанов.