Президентът Дилма Русеф заяви в сряда, че Бразилия трябва да води война срещу комарите от вида Aedes aegypti, които разпространяват вируса „Зика“, свързан със скок в броя на опасните малформации при бебетата, като се фокусира върху елиминирането на развъдниците на комарите, предаде Reuters, цитиран от "Фокус". 
От септември миналата година Бразилия е регистрирала 3 700 случая на бебета с микроцефалия, състояние, свързано с инфекцията „Зика“, при което децата се раждат с абнормално малки глави и недостатъчно развит мозък.
Без ваксина за „Зика“ Бразилия има малко възможности да се бори с разпространението на вируса и предизвикваните от него дефекти по рождение.
„Трябва да водим война с Aedes aegypti, преносители на треската „Денга“, „Чикунгуня“ и „Зика“, написа Русеф на своя профил в „Туитър“. „Тъй като нямаме ваксина срещу вирусът „Зика“, войната трябва да се концентрира върху елиминирането на развъдниците на комара. Да се отървем от „Зика“ е отговорност на всички нас“, написа още президентът на Бразилия.