Системен сексуален тормоз упражнявал главният секретар на Светия синод архимандрит Герасим Георгиев върху свой подчинен служител от патриаршията!
Скандалните твърдения са описани в подробна жалба до Софийския районен съд, входирана на 19 януари, показа разследване на "България Днес". От съображения за сигурност и конфиденциалност по молба на потърпевшия вестникът няма да разкрива входящия номер на жалбата и неговото име, които се пазят в редакцията.

Според твърденията на православния служител намеците за сексуални контакти започнали преди една година. "В началото под форма на безобидни комплименти и подмятания от рода на "днес изглеждаш чудесно" и "тези дънки ти стоят добре" от него към мен до по-странни шеги, които не би трябвало да имат място в речника на един монах от рода на "днеска си в настроение, значи не си спал тази вечер сам" или "днес на дядо му се спи, но няма с кой". Аз, който имам красива приятелка, винаги се чувствах неловко и обикновено търсех повод да изляза от неговия кабинет", пише подчиненият на Герасим в жалбата си до районните съдии.
Обръчът около мъжа започнал да се затяга след Великден, пише в жалбата до съда. "Архимандрит Герасим вече търсеше повод за по-непосредствена физическа близост с мен с цел осъществяването на сексуален контакт, в който той да е пасивната страна, а аз да бъда активната... Няколко пъти след подмятания на безобидни шеги той правеше опит да ме прегърне с двете си ръце, но аз винаги го отблъсквах. Все излизаше от положение с думите: "не се вълнувай толкова де, мога да заключа отвътре кабинета", "по-спокойно, че какъвто си як, ако ме хванеш, ще ме строшиш", продължава с разкритията си жалбоподателят.
След един от поредните неуспешни опити главният секретар на синода предложил на подчинения си да се качат в служебния апартамент на Герасим в сградата на Синодалната палата.
"Аз му отказах. Друг път ми предложи разходка с неговата служебна кола, аз пак му отказах. След всеки мой отказ за възможност за непосредствена физическа близост с него той ставаше видимо напрегнат и след месец май вече започна да ме плаши с думи от рода: "Ей, учил си, ама не ти е дошъл акъл в главата, ако така я караш, ще те уволня", "Ще те уволня и църквата ще ти се стори тясна, никъде няма да можеш да си намериш работа в системата", описва преживелиците си служителят в патриаршията.
Още след първия опит за сексуален контакт на архимандрита потърпевшият писал рапорт до патриарх Неофит.
"Не получих никакъв отговор. Очаквах поне промяна в поведението на главния секретар, но такова не последва. Той продължи със своя сексуален тормоз към мен и след всеки мой отказ ме предупреждаваше, че съм потенциален безработен. Писах още два пъти рапорт до патриарх Неофит - през октомври и декември. Пак не получих никакъв отговор и пак нямаше промяна в поведението на Герасим", разказва в жалбата си мъжът.

Според него рапортите изобщо не са стигнали до Неофит, тъй като те винаги се класифицирали от... главния секретар на синода. "Тоест той не е могъл да не види и прочете моите рапорти и съответно ги е унищожил", разсъждава подчиненият на Герасим.
Тогава той решил, че е най-добре да се отдалечи физически от главния секретар и написал молба до патриарха и Светия синод да бъде преназначен на друга длъжност в институт, намиращ се извън сградата на патриаршията. "По ирония на съдбата тази моя молба трябваше да я докладва пред патриарха и Светия синод... главният секретар. Досега отговор не съм получил", обяснява мъжът.
Непрекъснатият сексуален тормоз - продължава жалбата си мъжът - оказал влияние на здравето му и той се разболял. В средата на декември лекар му предписал домашно лечение и да пие лекарства. Заради излизането в болнични тормозът от Герасим от сексуален станал "мутренско-хитлеристки".
"Той се обаждал на лекарите, издали ми болничен лист, и ги е предупреждавал да не ми издават повече болнични, защото щял да им предизвика проверка от страна на здравната каса", твърди в жалбата си служителят и добавя, че всичко това го карало да чувства пряка заплаха не само за своя живот, но и за живота на своето семейство от страна на архимандрит Герасим.
Като коректна медия "България Днес" потърси за коментар главния секретар на Светия синод. Оказа се, че той заедно с патриарх Неофит са на делегация в Швейцария за подготовката на Осмия вселенски събор.

От синода изразиха почуда за гей скандала, в който бе набъркан Герасим. Оттам оприличиха главния секретар като много добър, човечен и духовно извисен човек. Никой не знаел за подадена жалба за сексуален тормоз и дори изразиха съмнение, че това е вярно.
Бивши и настоящи духовници, близки до синода и Софийската патриаршия, обаче потвърдиха за случая пред вестника.
"Публична тайна и в синода, и сред духовенството в София е, че Герасим е отправял такива сексуални покани. Гарван гарвану око не вади и затова все още няма никакви последствия. От синода може да се сърдят, че журналисти изнасят такива информации, но точно заради подобни случки виновните отблъскват нормалните хора от църквата и стават за резил. Не може да вършиш гнусотии, а на сутринта да наденеш расото и да даваш причастие, да кръщаваш деца и да изповядваш хора. Иначе познаваме човека, който е пуснал жалбата - той е свестен, порядъчен и почтен човек", споделиха пред вестника духовници от синдиката на свещениците.
Медията ни не може и не желае да заема ничия страна, а да покаже и разкрие фактите и обстоятелствата такива, каквито ги откри. Ще продължаваме да търсим позициите на архимандрит Герасим и патриарх Неофит след завръщането им от Швейцария. Ще следим и движението по жалбата в Софийския районенПо стъпките на баба Гуси
Гей скандали разтресоха най-големите храмове и манастири у нас, а много от тях бяха разкрити след разследвания на "България Днес". Немалко монаси бяха пратени вкъщи, други бяха преместени в други обители, а трети се разминаха с мъмрене.
Най-чутовен бе гей скандалът в Троянския манастир. В края на 2013 г. покойният вече архимандрит Августин бе кръстен "баба Гуси" от йеромонах Кирил в скандално видео с греховните веселби на тамошните монаси.

Медията ни разкри гей скандал в Бдинския манастир "Успение Богородично" във Видин. Там 24-годишният йеромонах Максим Колев си разменя перверзни думи по чата с македонеца Петър Пашоев и се уговарят да правят секс в монашеската килия на отеца.

Още по-гнусен скандал разкрихме и в Басарбовския манастир. В него младият монах Атанасий лъсна в шокиращо порно видео. В скандалния запис калугерът мастурбира в монашеската си килия, докато негов "съратник" го стимулира на живо по скайп. Записът е направен от Александър Митров от София, а медията ни се сдоби с кадър от него.

Отново само "България Днес" и монах от Шипченския манастир лъсна в скандална снимка. На нея изписаният като великденско яйце архимандрит Автоном позира със скубани вежди със своя събрат в духовната обител архимандрит Бонифаций и Христо Стоянов, който е външен човек и е попаднал незнайно как в монашеската килия на манастира при палавите калугери.