Хилядите зъзнещи бедни с изключено парно са лишени от енергийни помощи заради това, че плащат такса „Сградна инсталация”, пише „Телеграф”. Причината е, че „Топлофикация” ги брои за абонати, а държавата-не. Политиката на социалното министерство за отпускане на енергийни помощи за отопление влиза в противоречие със Закона за енергетиката. Затова българин, който има доходи под социалния минимум няма да оплучи помощ, ако си е махнал радиаторите, но плаща за сградна инсталация.

Обяснението е типично за чиновниците-ако няма радиатори, значи жилището не се отоплява и следователно хората нямат право на помощ. От Агенцията за социално подпомагане тълкуват закона точно по този начин и на практика обявяват, че при свалени радиатори, човек не е абонат на парното.

От „Топлофикация” обаче твърдят обратното-щом през жилището ти минават тръби, ти си абонат, независимо дали имаш радиатори или не. А таксата за инсталацията никак не е символична-може да е около 100 лева, може и повече. Докато социалната помощ е 72 лева и донякъде ще покрие тази такса, ако не е тълкуването на закона точно по този начин.