Оставката е морален акт, ВСС вече изказа позицията си. Това каза по време на брифинг в Министерски съвет министърът на правосъдието Екатерина Захариева в отговор на въпрос дали част от препоръките в доклада на ЕК трябва да бъдат изпълнени с оставката на ВСС, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Част от констатациите в доклада се повтарят, не ме притеснява нещо в него. Няма невъзможни неща, но това, което зависи от правителството, ще бъде направено. Това е доклад, който казва - имате спешна работа за вършене, спешни промени в закони за съдебната власт, проведете Конституцията в действие", поясни Екатерина Захариева.
"Голяма част от критиките и препоръките в доклада са към ВСС. Политическите партии в парламента вече направиха декларациите си и оценка, наша задача като правителство е да свършим работата и да предложим следващите стъпки", допълни тя. "Със сигурност ВСС също трябва да се вземе здраво в ръце, както ние сме направили плана си и да започне да работи по предложените препоръки. Оставката е морален акт. Сам взимаш решение дали да я подадеш, ВСС вече изказа позицията си, че не приема призивите на партиите за подаване на оставка", допълни правосъдният министър. "Призиви за това от нас не сте чули. Личният ми призив е за конструктивна работа, стига сме се занимавали с ежедневни скандали и разправии. Няколко пъти призовах ВСС да спазва кодекса, който те са приели-за поведение на магистратите, толерантно отношение един към друг. Призивът ми към ВСС е - оставката е морален акт, нека оттук нататък да си набележим план за действие и да започнем да работим. ВСС да започне да изпълнява препоръките, от доклада, които са директно към тях', каза още Екатерина Захариева.
"Като министър на правосъдието ще работя, с който и да е ВСС. Надявам се и те да погледнат доклада, както го четем и ние - има много работа за вършене", добави тя.