"Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство". Това заяви министърът на образованието Тодор Танев пред журналисти в кулоарите на парламента, където участва във втория кръг преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок във властта за приоритетите в коалиционното споразумение.
Министърът на образованието Тодор Танев ще изчака мнението на историците, за да стане ясно как да бъде описано в учебниците турското робство. Аз като министър нямам право да се намесвам в това, което по закон се изисква, а именно научната колегия да определи правилните понятия.
Министър Танев каза, че деца, които използват думата "робство", няма да бъдат санкционирани.
Лично аз ще накажа този, който санкционира което и да е българско дете от какъвто и да е етнически произход, което спомене в час по определената за този период, от този до този век, политическата система като робство.
Материалът „Средновековие“, който ще бъде пропуснат заради промени в учебните планове, ще бъде изучаван в осми клас, обясни министър Танев.