След призива на управляващите партии за саморазпускане на Висшия съдебен съвет днес се очаква и реакцията на магистратите. Както БЛИЦ съобщи, снощи от ГЕРБ и Реформаторския блок поискаха оставките на членовете на съвета заради подкопано доверие в обществото.Висшият съдебен съвет се събира на редовно заседание, на което се очаква да обсъди критиките. Разпускането на ВСС може да стане само ако членовете му сами подадат оставки. Няма процедура, по която магистратите да бъдат сменени преди да изтече мандата, а от него има още около 2 години.

Народното събрание не може да отзове членовете от парламентарната квота. А избраните от съдебната власт могат да бъдат отстранени при условия - като влязла в сила присъда, дисциплинарно освобождаване или трайна невъзможност да изпълняват задълженията си. Последният вариант е нова промяна в закона, което вече е прилагано при няколко предишни състави на ВСС.

Междувременно членовете на Съвета започнаха да пристигат в сградата на ул. "Екзарх Йосиф". Нито един от тях обаче не пожела да мине през парадния вход. Началото на заседанието е обявено за 13.30 часа. Най-вероятно след неговия край магистратите ще излязат с официална декларация.