Apple е продала 74.8 милиона устройства iPhone през първата четвърт на годината, разочаровайки Wall Street с най-бавния растеж, откакто компанията започна да продава смартфони през 2007 година, пише CNET, цитиран от "Фокус".
По-лошото е, че предвижданията са за спад на приходите през следващото тримесечие. Това ще бъде първият спад от десетилетие – знак, че продажбите на iPhone може да тръгнат надолу. Анализаторите очакват, че компанията ще продаде 76.3 милиона смартфона, сочи изследване на Fortune.
Обикновено Apple не огласява оценките си за продажбите на iPhone за предстоящи периоди, но във вторник изпълнителният директор Тим Кук потвърди, че през настоящото тримесечие продажбите на iPhone ще паднат за пръв път. Той не коментира какви са очакванията му за годината. По думите му пазарът все още не е наситен. Почти половината от устройствата, пласирани в Китай са продадени на хора, купуващи първия си смартфон, а Apple вижда възможности и в други развиващи се пазари.
Експертът Джин Мънстър отбелязва, че според прогнозата за приходите на Apple през март фирмата ще продаде между 50 и 52 милиона устройства iPhone през втората четвърт. Преди доклада от вторник анализаторите предвиждаха, че Apple ще продаде 55 милиона през този период.
Цифрите биха били мащабни за всяка друга компания, но са тревожни за базираната в Купертино, Калифорния, фирма, тъй като са индикатор за “охладяването” на потребителите към смартфона като цяло. Проблемът е, че други знакови продукти на Apple – било то Apple Watch или по-големия таблет iPad, също не успяха да въодушевят публиката.
В същото време финансовите документи на технологичния гигант разкриха, че Apple има активна база от 1 милиард устройства на пазара. Впечатляващата цифра показва неотслабващата мощ и влияние на компанията, която постоянно разширява портфолиото си от продукти.
Миналата година Apple продаде 74.5 милиона устройства iPhone през първата четвърт. Популярността на обновения iPhone 6, който дебютира през септември 2014 година, донесе на Apple най-големия приход, отчитан някога от публична компания.