Руското правителство повдигна сериозни обвинения срещу германските власти по случая с 13-годишната Лиза Ф., съобщава Der Spiegel, цитиран от "Фокус".
Роденото в Русия момиче беше обявено за издирване от семейството си, а малко по-късно бяха разпространени твърдения, че е било изнасилено от група мигранти. Германската полиция опроверга истинността на информацията, която беше широко отразена в руските медии. Органите на реда се съгласиха, че са били налице доказателства за сексуален контакт, но увериха, че той е бил доброволен.
Москва обаче не беше доволна от заключението. На годишната конференция във вторник руският външен министър Сергей Лавров обвини германските власти, че "по вътрешнополитически причини украсяват реалността така, че да бъде политически коректна", и подчерта, че момичето "очевидно не е изчезнало доброволно за 30 часа".
Междувременно германски адвокат повдигна обвинения за подбудителство срещу кореспондент на Руската държавна телевизия. Действията му обаче не стреснеха медиите в Москва, които продължават да се придържат към твърдата линия.