Над 120 души са били задържани в полицейски управления в Пловдив по време и след протестните действия днес, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.

Преди седмица, на 7 февруари, в Пловдив бяха проведени протестни действия, организирани от председател на Сдружение на българските футболни привърженици Елена Ваташка. Тогава, извън програмата на инициативата и в нарушение на нормите, бе блокирано движението по бул. "Шести септември" кръстовището с "Цар Борис ІІІ обединител", което създаде предпоставки за ПТП, затрудни се трафикът в централна градска част, стигна се до ескалиране на напрежението, застрашен бе общественият ред, сигурността и безопасността на гражданите. Намесата на полицейски сили предотврати усложняване на обстановката. Във връзка с това, с писмо от ОД МВР кметът на Община Пловдив е уведомен при депозиране на следващо заявление за протестни действия, общината да издаде забрана за провеждането им на основание чл.12 ал.2, т.2 и т.4 от ЗСММ, поради неизпълнение на нормите от организаторите на проявата, свързани с осигуряването на обществения ред. В отговор в ОДМВР е получено писмо от заместник кмета на общината с позицията, че не е налице достатъчно силно основание за забрана на бъдещи заявени протести. От допълнително писмо от 11 февруари до ОДМВР става ясно, че Община Пловдив разрешава провеждането на протестни действия в града на 14 февруари за времето от 9.30 до 11 часа от западната страна на Съдебна палата и бул. "Шести септмеври" - в частта от бул. "Цар Борис ІІІ Обединител" до бул. "Руски", организирани отново от председателя на Сдружение на българските футболни привърженици.

За обезпечаване на сигурността, опазването на обществения ред и безопасността на движението са предприети необходимите подготвителни действия и срещи, обсъдени са мерки, гарантиращи недопускане на закононарушения в и около сградата на Съдебната палата.

При протестните действия, към 11.30 часа е блокирано движението по бул. "Шести Септември" и в двете посоки, в отсечката между бул. "Руски" и бул. "Цар Борис ІІІ Обединител", без протестиращите да имат разрешение за това. По време на движението им са хвърлени множество бомбички и факли, както към съпровождащите полицаи, така и към намиращите се наоколо граждани и търговски обекти. В района на Джумая джамия, пред която е изграден полицейски кордон, в продължение на около 20 минути са скандирани расистки призиви, хвърляни са факли, бомбички и камъни по посока на джамията, резултат на което бяха счупени два прозореца на джамията, кояато е паметник от национално значение. По случая е образувано досъдебно производстнво за унищожаване, повреждане и хулиганство, което е докладвано на Районна прокуратура - Пловдив. Незабавно са предприети действия за отдалечаване на протестиращите на безопасно разстояние, след което те са продължили до турското консулство. Зоната за сигурност около консулството е обезопасена с полицейски кордон, протестиращите не са допуснати до сградата, но са хвърляли пиротехнически изделия и твърди предмети по полицейските сили и в посока на консулството.

Във връзка със случилото се, в 13 часа е изготвено уведомително писмо от директора ОД МВР до кмета на община Пловдив, с искане за незабавно прекратяване на протестните действия на основание чл. 13, ал. 1 от ЗСММД, като до 15 часа ответна реакция и отговор не са предприети, въпреки, че инициативата е била съгласувана за провеждане до 11 часа. Шествието е продължило по бул."Цар Борис ІІІ Обединител" в посока към централата на политическа партия, където отново са отправяни расистки скандирания. В района е унищожено и имущество, при което след намеса на полицейските сили за предотвратяване на нарушаването на обществения ред, откъм малки групи протестиращи са хвърляни камъни по полицаи при и по повод изпълнение на служебните им задължения по охрана.

Около 14 часа протестните действия приключиха. Пострадал е служител на МВР, който е ударен с твърд предмет в ръката, оказана му е спешна помощ, образувано е досъдебно производство за нанесена телесна повреда на служител на МВР по време при изпълнение на служебни задължения. Възникнали са инциденти, свързани с нарушения на обществения ред: счупени са два прозореца на Джумая джамия; хулигански прояви, спукани са гуми на ТВ екип на национална телевизия.

В РУП са задържани общо 120 лица, като се проверява съпричастността на всеки от тях към извършените правонарушения на територията на града. Продължават действията за снемане на обяснения и за установяване и на други лица, нарушили реда във връзка с протеста, като предстои да бъдат прегледани и данните от камери за видеонаблюдение.

В 14.57 часа, точно час след края на протеста, в ОДМВР е получена заповед на кмета на Община Пловдив за прекратяване на протестните действия по реда на ЗСММ.

Образувано са бързи и досъдебни производства по чл.325 и 164 ал.2 ; по чл. чл.325 и 216 ал.1 от НК, чл.325 и 131 ал.1 т.12; чл.325 и 270 ал.1 от НК, преписка по чл.164 ал.1 от НК.