"Кметът трябва да поеме отговорност затова, което се случи днес, защото е внесено искане, за забранена на мероприятието, а в 15.00 часа е получено писмо, за да бъдат прекратени протестните действия. Това заяви пред bTV главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Лазаров обясни, че расистките скандирания и ксенофобските прояви са довели до ескалацията на напрежението. Главният прокурор Сотир Цацаров се е обадил на кмета на Пловдив Иван Тотев с искане да издаде заповед за прекратяване на проявата, уточни Лазаров.

Междувременно от пресслужбата на прокуратурата съобщиха, че са образувани 5 бързи полицейски производства по чл. 325 (хулиганство), чл. 165 (престъпление против изповеданието), чл. 131 (телесна повреда) от НК; 2 са досъдебни производства по чл. 325 (хулиганство) и чл. 216 (унищожаване и повреждане на имущество) от НК. Образувана е преписка срещу лице по престъпление по чл. 164 (ксенофобска проява) от НК. От там уточниха още, че след установяване, че протестът излиза извън рамките на разрешените места за провеждането му (протестиращите са се насочили към Джумая Джамия и Генералното консулство на Република Турция в гр. Пловдив), полицията е поискала от кмета на града да предприеме действия с искане за незабавно прекратяване на шествието, съобразно правомощията му по Закона за събранията, митингите и манифестациите. Подобни действия не са били предприети от кмета Иван Тотев. Той е издал заповед за прекратяване на проявата едва в 15 ч., след овладяването на възникналата ситуация от органите на МВР.

По отношение на разследванията Лазаров заяви, че МВР има указания от прокуратурата за бързи и качествени разследвания. Целта е да има справедливо съревнование между прокуратурата и защитата. "В момента се разследват десетки убийства", каза още Лазаров и увери, че цялата информация за извършени престъпления, с която разполага МВР, е предоставена на прокуратурата. "Съдът е органът, който ще се произнесе, но колегите продължават да събират доказателства и имат пълна оперативна свобода", коментира главният секретар на МВР по отношение на ключовите дела.

"Планирали сме 14 мерки за подобряване на противодействието на битовата престъпност и засилването на полицията е една от тях. Имаме 3 пъти по-малко регистрирани престъпления от една седмица", отговори Лазаров на въпрос за полицейските акции в началото на седмицата.

Лазаров подчерта, че в момента секретните сътрудници са с 50% по-малко спрямо 2010 г. и МВР се е лишило от един добър ресурс за противодействие на престъпността. "Когато се регистрира престъпление, тогава трябва да започне работата вместо да се водят оперативни дела", препоръча главният секретар като мярка за борба с престъпността.

Лазаров съобщи още, че очаква приемането на закона за МВР, а доброволните отряди ще оказват съдействие и ще подпомогнат на местата, на които няма достатъчно полиция. Светлозар Лазаров обясни, че за набирането на отрядите ведомството се е ориентирало към бивши служители на МВР и МО.

"Натискът на идващи в България не е намалял, но поради добрата организация те не са допуснати на територията на страната", отговори Лазаров на въпрос за състоянието на българо-турската граница.