Странните приятели тигърът Амур и козелът Тимур са били разделени. Това се случило заради опасенията на работещите в сафари-парка, че хищникът може да стане агресивен, защото сестра му Тайга е в брачен период, съобщи ТАСС.

Тимур е напълнял и това също може да е опасно за здравето му. Докато положението не се промени, Тимур ще живее в отделно заграждение. Тигърът Амур и козелът Тимур се сприятелиха преди два месеца, когато Амур не изяде доведеното му за храна животно.

Козелът много храбро се отбраняваше, докато тигърът не реши, че няма да е вкусен. След това Тимур призна Амур за водач и започна да ходи навсякъде по него. Това обаче не му попречи да го изгони от леговището му. Тигърът се привърза към него и започна да го защитава от работниците в парка.

В Приморския сафари-парк Амур попадна със сестра си Тайга през ноември 2012 г. от Приамурската зоологическа градина. Двамата участват в програмата на Евроазиатската асоциация на зоопарковете за размножаване на амурски тигри. Преди няколко седмици специално за Амур в парка докараха красавица от Московския зоопарк, която се казва Усури.