В последните години има все повече привърженици на Beauty-Food – храна за красота. Според изследванията на дерматолози, отпуснатата кожа не се дължи на процеса на стареене, а е показател за напредналото й увреждане, предизвикано от неправилно хранене. Ако клетките не получават достатъчно градивни елементи, енергия и влага, то съединителната тъкан и колагенът губят правилната си структура и състоянието на кожата и косата бързо се влошава.

Специалистите съветват, ако решим да спазваме правилото, че доброто хранене е за предпочитане пред най-добрата козметика, да знаем, че клетките на кожата се регенерират само за около 30 дни, така че бързо можем да се радваме на подмладената си кожа, блестяща коса и здрави нокти. Достатъчно е на всяко хранене да приемаме необходимите въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали.

Какво да консумираме?

Пълнозърнест хляб, зърнени храни, боб, леща, кисело мляко и други млечни продукти, ядки, много плодове, зеленчукови салати с тъмнозелени листни подправки, черни маслини, овкусени с лимон и зехтин. Няколко пъти седмично - риба и всякакви морски дарове, птичи меса, прясно сварени или печени. Не се препоръчват пушени филета - те съдържат сол и консерванти. На закуска 2-3 пъти седмично ни се полага по едно добре сварено яйце. Ако не можете да минете без сладкиши, плодова салата и шоколад, които ви осигуряват хормоните на щастието, нека да е веднъж седмично. Интервалите между храненията трябва да са около 3-4 часа. Храната трябва да е в по-малки количества, но се научете да следите дали е в балансирани пропорции на въглехидрати, протеини и мазнини.

Менюто се подбира и според вида на кожата

Ако имате мазна кожа, е необходимо да й осигурите достатъчно витамини В. Съдържат се във всички варива и бобови култури, зърнени храни, ядки, кълнове, птичи меса и риба. Допълнително е добре да приемате 15-20 мг цинк дневно, тъй като той има регулиращи функции за усвояване на витамин Е, подобрява мастния обмен и стимулира производството на колаген, осигуряващ тургора на кожата. Важно правило е приемът му да става във време, когато не консумирате богати на целулоза храни. Те намаляват абсорбацията на цинка.

Ако имате чувствителна и суха кожа, това е знак, че имате недостиг на полезните ненаситени омега-3 и омега-6 мастни киселини. Можете да наваксате с консумация на риба, хайвер, авокадо, зехтин, орехи, наред с разнообразни плодове и зеленчуци.

Ако имате бледа и повяхнала кожа, в закуската ви трябва да присъстват овесените ядки. Те съдържат желязо, фибри и витамини. В този случай специалистите съветват да включите в менюто си и червено цвекло, червени меса, черен дроб, риба и варива, за да увеличите хемоглобина си.

Ако имате тъмна кожа и ако пушите, консумацията на повече плодове и зеленчуци е задължителна, тъй като при пушачите потребността от витамин С е значително по-висока отколкото при непушачите.

Малък съвет

Не забравяйте водата. Изключено е да имаме добра кожа, ако не приемаме достатъчно течности. Има формула, според която необходимото количество вода се определя, като се умножи теглото по 0,3. Ако тежите 60 кг, трябва да изпивате по 1,8 л вода, да пресмятате супите и кафетата, които сте изпили. През лятото това количество се увеличава с 50%.

Яйца: в тях има много протеини, които помагат за изграждането на колаген и еластин, както и лецитин, който прави кожата по-гладка.

Орехи: Омега-3 мазнините в орехите помагат на кожата да се овлажни отвътре като подпомагат хидратирането на клетките.

Боб: добавяйте боб в салатите и предястията си. Той е богат на фибри, които се свързват с токсините и ги изкарват от тялото ви.

Киви: този сочен плод ви дава 155% от препоръчителното дневно количество витамин C, който пък помага за натрупването на колагена.

Боровинки: заредени са с изключително ценни минерали. Малко от червените плодове добавени към овесените ви ядки ще окажат голямо влияние върху гладкостта на кожата ви.

Зелен чай: многото кофеин заклещва токсините в мастните клетки. Безкофеиновият зелен чай дава на антиоксидантите сигнал да започнат да изгарят мазнините.