Владимир Путин има голямо лично богатство и може би е един от най-богатите мъже в света, според редица бивши приближени от Кремъл. В разследване на Би Би Си те разказват за състоянието и предполагаемата корупция на руския президент, пише британският в. „Индипендънт“.

Путин притежава замък зя 1 млрд. долара
Сергей Колесников, бивш служител в Кремъл, разкри за разследването, че в миналото е събирал пари от най-богатите руснаци, които според тях са се използвали за здравни грижи, но всъщност със средствата руският държавен глава е помогнал за построяването на „дворец за 1 млрд. долара на черноморския бряг“.

Би Би Си съобщи, че нейни журналисти са видели документите на една офшорна компания, която отклонява милиони долари за двореца, който е построен по време на първия мандат на Путин като президент. Според Колесников собственикът на компанията „Lirus Investment Holding “ е самият държавен глава. Колесников обсъжда и състоянието на президента, което според него е в размер на 440 млн. долара.

Друг вътрешен човек от Кремъл – олигархът в изгнание Сергей Пугачев, който твърди, че е помогнал на Путин да стане президент, разказва как държавният глава е бил „зает с богатства от самото начало“. Пугачев разказва, че е посетил един от президентските имения заедно с Путин по време на първия му мандат. „Ние говорихме за това, той не го криеше. Той знаеше, че иска да напусне поста като богат човек“, допълни той.

Голямо състояние
Публичните средства на Путин са относително скромни, когато става въпрос за световни лидери. През април държавният глава е декларирал приходите си за 2014 г., които възлизат на 7,65 млн. рубли (119 000 долара). Той е вписал и собствеността на два апартамента и дял от гараж за коли.

Според Адам Зубин, настоящият американски секретар за въпросите на тероризма и финансовите престъпления към хазната, заяви в интервю за Би Би Си, че руският президент трупа тайно състояние. Той отказа да коментира доклад на ЦРУ от 2007 г., според който състоянието на Путин е оценено на 40 млрд. долара, но заяви, че настоящите декларирани средства са подценени.

Руският политически анализатор Станислав Белковски заяви пред медията, че също има сведения от „тайни източници“, че активите на Путин са на стойност около 40 млрд. долара. „Все още съм сигурен, че Путин е най-богатият човек в Европа, един от най-богатите в Европа“, каза още Белковски.

Путин притежава значителни дялове в петролния бизнес
Американската хазна съобщи, че има данни, според които Путин има финансови връзки с бизнесмена Генади Тимченко от американския списък със санкционирани лица. Тимченко е и дългогодишен познат на държавния глава и някогашен съсобственик на „Gunvor“ - компанията, която търгува близо
3% от световния петрол.
„Дейностите на Тимченко в енергийния сектор бяха свързани директно с Путин. Путин има инвестиции в „Gunvor“ и може да има достъп до фондовете на „Gunvor“, се казва в изявление по време на обявяването на санкциите срещу руски лица през 2014 г.

Путин притежава яхта от Роман Абрамович
Дмитрий Скарга, който в миналото е ръководил държавната корабна компания „Совкомфлот“, е видял с очите си трансфера на яхтата за 35 млн. долара на Путин. Скарга заяви още, че 57-метровият плавателен съд на име „Олимпия“ е подарък от собственика на футболния клуб „Челси“ Роман Абрамович. „Факт е, че Абрамович, чрез свои подчинени, прехвърли яхта на Путин“, каза той. Според Скарга „Олимпия“ е прехвърлена на държавния глава чрез офшорна компания, а по-късно той самият е управлявал плавателния съд за Путин, като е изготвял тайни доклади за разходите по нея.
Според адвокати на Абрамович за предаването „Панорама“ на Би Би Си твърденията във връзка с бизнесмена са „спекулации и слухове“.

Путин е корумпиран
Според Зубин Путин е помогнал за забогатяването на свои приятели и приближени. „Ние сме свидетели на това как той помага за забогатяването на свои приятели, свои близки съюзници и маргинализира тези, които не вижда като приятели, използвайки държавни активи“, каза той.
Кремъл от своя страна отрича подобни обвинения. Путин неведнъж е заявявал, че е чел съобщения в медиите за своето богатство, в това число и че е най-богатият човек на света, но тези твърдения са неверни. В изявление от 2010 г. говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Путин „никога не е имал връзки“ с двореца за 1 млрд. долара.