Еднодневните винетки и са икономически изгодни, и са справедливи. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова на пресконференция днес в Благоевград, съобщиха от пресофиса й.
„Основният аргумент на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“ срещу еднодневната винетка е, че техническото ѝ изпълнение е скъпо и икономически неизгодно. Направих справка - изработването на една еднодневна винетка би струвало от порядъка на 40-50 ст. Много ли е? Ако предположим, че дневната винетка струва 1.50 лв., 40 ст. ще бъдат необходими за нейното техническо изпълнение, 10 ст. за нейното разпространение и остава един лев, който ще влезе като приход от винетни такси в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така ще се увеличи събираемостта от винетките“, категорична бе Мая Манолова.
Тя цитира доклад на МРРБ, приложен към проекта на Закона за държавния бюджет, където заложените приходи от винетни такси за 2016 г. са в размер едва на 197 млн. лв. „Това при положение, че годишно са необходими 600 млн. лв. за рехабилитация и ремонти на пътната инфраструктура, а от регионалното министерство твърдят, че с повишението на винетките ще се съберат 300 млн. лв., с 50 млн. лв. повече от 2015 г.“, каза Манолова.
„Аз съм сигурна, че въвеждането на еднодневни винетни стикери ще повиши събираемостта и приходите от винетни такси. Освен това ще бъде по-справедливо за българските граждани“, отсече омбудсманът.
В подкрепа на тезата си общественият защитник даде за пример въвеждането на еднодневни трудови договори, които по данни на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин са повишили събираемостта от осигуровки в размер на 1 млн. и 600 хил. лв.
„Гъвкавите форми изваждат на светло цели сектори, а в случая с еднодневните винетки ще мотивира и дисциплинира шофьорите, които не биха си купили никакви винетки“, подчерта общественият защитник.
По-рано през деня Мая Манолова се срещна с академичното ръководство на Югозападния университет “Неофит Рилски“ и остави своето послание в книгата на висшето училище.
„Уважаеми колеги, бъдете смели! Бъдете родолюбци и правозащитници! Мечтайте! Учете много, за да работите пълноценно за мечтите си и за България!“, написа омбудсманът в книгата за почетни гости на университета.
На среща-дискусия със студентите от Правно-историческия факултет на ЮЗУ общественият защитник насърчи бъдещите юристи да направят преглед на законодателството и да се включат с конкретни идеи, които да улеснят старта в кариерата на специалистите след завършване на висшето им образование. Тя се ангажира да инициира законодателни промени, като например да отпадне изискването за стаж при започване на първа работа.
„Ще организирам студентски практики в институцията, която представлявам. Практиката ще бъде платена, това ще се зачита и за трудов стаж. По този начин давам пример и на другите държавни администрации и частни работодатели за подкрепа на младите и образовани кадри“, коментира Мая Манолова.
Омбудсманът призова студентите да бъдат по-активни в своите предложения като пишат на сайта на институцията. Тя предложи дори да ѝ звънят на личния мобилен телефон и им продиктува номера си.
В Благоевград националният омбудсман подкрепи подписката за референдум по шест въпроса, инициирана от „Шоуто на Слави“.
„Референдумът за политическата система е важен за всеки български гражданин. Дошло е време да се чуе гласът на хората, тяхното мнение, те да участват във вземането на важни за държавата решения“, каза общественият защитник.
Мая Манолова се срещна още с кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и с областния управител Бисер Михайлов.
Общественият защитник получи уверението на кмета Камбитов, че община Благоевград ще кандидатства през юни за създаване на център за обществена подкрепа на деца с увреждания, в риск, и такива, които са в конфликт със закона.
След съдействието на омбудсмана градоначалникът Атанас Камбитов реши проблема на бездомния благоевградчанин Иван Гошев. Кметът се ангажира да го настани във временния център за хора без покрив, където ще получава подслон и топла храна.
От срещата на Мая Манолова с областния управител стана ясно, че догодина в града ще заработи център за социална рехабилитация и интеграция на лица със зрителни увреждания.