Иран е държавата, която екзекутира най-много деца. Това сочат данни на „Амнести интернешънъл”. Според организацията Ислямската република също измъчва и издевателства над непълнолетни, когато иска да изтръгне признания от тях.
Техеран е в челото на „мрачната световна класация за екзекутори на непълнолетни престъпници”, 73 смъртни присъди на деца са изпълнени от 2005 до 2015г., включително 4 през миналата година.
„Иран е една от малкото страни, които продължават да екзекутират непълнолетни, въпреки че това е крещящо нарушение на международното право. В него се забранява налагането на смъртно наказание на хора, които не са навършили 18 години при извършването на престъплението”, заяви директорът на „Амнести” за Близкия изток Саид Бумедуха.
По данните на организацията най-честите провинения за екзекутиране на непълнолетни в Иран са убийство, изнасилване, употреба или разпространение на наркотици, както и заплаха за националната сигурност, „враждебност към Бог”.
В националното законодателство на Иран момичета над 9 години и момчета над 15 години носят пълна криминална отговорност. Това е и първопричината за налагането на най-тежкото наказание.
Според данни на ООН от 2014г. най-малко 130 деца са били осъдени на смърт. През последните години ислямската република подписа някои международни конвенции за права на детето и създаде специални съдилища за непълнолетни. „Амнести” обаче настоява за пълно преустановяване на екзекуциите.
„Вместо да въвеждат половинчати реформи, иранските власти трябва да приемат, че е необходимо да забранят смъртните присъди за всички непълнолетни престъпници”, заяви Бумедуха.
Според информацията на „Амнести” Иран никога не обявява екзекуцията на непълнолетни. Лидерът на съдебната власт Аятолах Садех Ларижани, заяви през 2014г., че страната не екзекутира хора под 18-годишна възраст.
Като цяло броят на изпълнените смъртни присъди в Иран през 2015г. се е увеличил значително, като поне 830 души са екзекутирани между 1 януари и 1 ноември. Повече подобни наказания се изпълняват само в Китай.