Бъдещата партия на изгонения от ДПС бивш председател Лютви Местан е пред провал. Месец след като той и последвалите го депутати Мариана Георгиева, Венцислав Каймаканов, Хюсеин Хафъзов, Шейдоан Ахмед и Айдоан Али обявиха, че ще създават нова политическа формация се оказа, че те нямат никаква подкрепа в смесените райони в страната. Това е причината отцепниците да обсъдят варианта за отлагане на проекта за бъдещо неопределено време, съобщава Епицентър. бг.Намерението на Лютви Местан да откъсне част от електората на ДПС в Кърджалийско, Хасковско и Смолянско и да разцепи партията ударили на камък. В Кърджали, откъдето бившият председател бе депутат няколко мандата, той е като чуждо тяло. Структурите ни са стабилни, никой не се иска да повярва на авантюрата на бившия председател, коментираха депутати от движението. 

За провала на проекта косвено потвърди пред Епицентър.бг и бившият шеф на областната структура Бахри Юмер, който единствен последва Лютви Местан. Обикаляме сред електората и търсим привърженици. Ако хората искат да създадем нова партия - ще го направим, каза Юмер, който е и кмет на Джебел. Той отказа да уточни кога ще стартира политическият проект с думите, че това щяло да стане, “когато му дойде времето“. 

В Хасковска и Смолянска област Лютви Местан също няма никаква подкрепа, а в Делиормана бившият председател дори е трудно разпознаваем от членовете на бившата си партия. Подобна е ситуацията и в Благоевградско, където структурите останаха лоялни на ДПС. 

В началото на годината екслидерът и петимата отцепници са обсъдили бъдещите действия около учредяване на новата формация. Местан вече обяви, че тя ще е в център-дясното и ще отстоява „евроатлантическите либерални ценности“. Изхвърленият от ДПС дори пробва да се закачи към новия проект на ДСБ и Радан Кънев, но бе позорно отрязан.

Появиха се и слухове, че са обсъждани са 13 варианта за името на партията, а отцепниците дори се похвалиха, че последователите им в страната само са около 210 000 души. Засега обаче няма индикация някъде цели структури на ДПС да последват Местан и да се прелеят в новата му формация.